Gezondheid en werk na COVID-19 in mensen met bestaande gezondheidsproblemen: geleerde lessen
Door de lockdowns is tijdens de COVID-19-pandemie zorg uitgesteld en zijn sectoren gesloten. Mensen met bestaande gezondheidsproblemen waren extra kwetsbaar voor de gevolgen hiervan. Dit kan op de lange termijn blijvende gevolgen hebben voor hun gezondheid en arbeidsmarktpositie. Verzachtende factoren, zoals een sociaal netwerk of zorg op afstand, kunnen de impact van lockdownmaatregelen hebben verminderd. Inzicht in de gevolgen van lockdowns en verzachtende factoren kan helpen bij de ondersteuning van deze mensen na de pandemie.
Doel
Met dit onderzoek wordt inzicht gegeven in de impact van de lockdown maatregelen tijdens de COVID-19-pandemie op de gezondheid en arbeidsmarktpositie (en de interactie hiertussen) voor mensen met bestaande gezondheidsproblemen, specifiek door het afschalen van chronische zorg en voor lockdown getroffen sectoren, zoals horeca en detailhandel. Ook wordt inzicht gegeven in factoren die deze effecten mogelijk hebben verzacht, zoals de aanwezigheid van een sociaal netwerk, beschikbaarheid van buitenrecreatie voorzieningen of opties voor zorg op afstand.
Aanpak/werkwijze
In dit onderzoek worden verschillende methoden gebruikt in een geïntegreerd cyclisch data-analyseproces. In cyclus 0 (exploratie) wordt een literatuurscan uitgevoerd. In cyclus 1 wordt gestart met de data-analyse van routinematig verzamelde (gezondheids)gegevens om gezondheid en arbeidsmarktpositie (en het interactie-effect) te evalueren vóór, tijdens en na de pandemie. Resultaten van bestaande vragenlijsten, ingevuld tijdens de pandemie, geven hiervoor input. Cyclus 2 bevat nieuwe vragenlijsten over de impact van de COVID-19-maatregelen en verzachtende factoren, die als input dienen voor de data-analyse, voortbouwend op cyclus 1. De laatste cyclus (3) reflecteert op de verzachtende factoren met behulp van focusgroep discussies.
Samenwerkingspartners
Dit onderzoek is een samenwerking tussen de onderzoeksinstituten Nivel en SEO. Beide onderzoeksinstituten hebben ruime ervaring met wetenschappelijk onderzoek op basis van routinematig verzamelde (gezondheids)gegevens. Ze hebben eerder onderzoek gedaan naar de effecten van de COVID-19-pandemie, zoals de impact op de huisartsenzorg en oversterfte. Het Nivel heeft veel ervaring met onderzoek op het gebied van gezondheid en gezondheidszorg. SEO heeft veel ervaring met economisch onderzoek. Door de krachten te bundelen, versterken en complementeren ze elkaars onderzoeksgebieden en ervaring.
(Verwachte) resultaten
Met het onderzoek zal inzicht worden gegeven in de impact van COVID-19-maatregelen op de middellange termijn op de uitkomsten van gezondheid en arbeidsmarktpositie en de interactie daartussen. Bovendien zal het onderzoek inzicht geven in de factoren die de impact op mensen met bestaande gezondheidsproblemen hebben verzacht. Deze resultaten kunnen richting geven aan het huidige beleid ter ondersteuning van degenen die nog steeds de gevolgen van de COVID-19-maatregelen ervaren, en inzicht geven in hoe maatregelen tijdens toekomstige pandemieën kunnen worden ingezet.