GO! - methodisch en in co-creatie werken aan een gezonde leefomgeving in Almere
De GO! methode (den Hertog et al, 2023) is een gestructureerde aanpak voor het inrichten van een gezonde, lokale leefomgeving door bewoners en professionals, inclusief samenwerking van diverse gemeentelijke domeinen. Hoewel er interesse is bij professionals om de methode te gebruiken, ervaren ze nog drempels om ermee aan de slag te gaan. Dit project beoogt de GO! methode en de bijbehorende tools in de praktijk in Almere met bewoners en professionals in te zetten en met concrete maatregelen een gezondere wijk te realiseren.
Doel:
De doelstelling van dit project is het adopteren en (leren) toepassen van de GO! methode om duurzaam bij te dragen aan de inclusieve en leeftijdsvriendelijke stadsontwikkeling gericht op een gezonde fysieke en sociale leefomgeving in de gemeente Almere.
Aanpak/werkwijze
De GO! methode is een methodische en cyclische aanpak, waarbij telkens gezocht wordt naar een breed draagvlak onder zowel bewoners als andere betrokkenen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van al beschikbare (veelal kwantitatieve) informatie, aangevuld met (kwalitatieve/ participatieve) inbreng van bewoners en andere betrokkenen voor duiding. De prioriteiten die door bewoners en betrokkenen worden aangegeven worden door (gemeentelijke) experts vertaald naar passende combinaties van maatregelen (in hardware, software en/of orgware) uit het GO! MaatregelenMenu die gericht zijn op het realiseren van zoveel mogelijk synergie tussen Gezonde Natuur en Milieu, Gezond Contact, Gezonde Voorzieningen en Gezonde Inrichting.
Samenwerkingspartners
Dit project is een samenwerking tussen het kernteam en de uitvoeringspartners. Het kernteam bestaat uit de gemeente Almere, GGD Flevoland, de provincie Flevoland, Go Visie, Hogeschool Windesheim en de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder.
(Verwachte) resultaten
Dit project beoogt een aantal resultaten te behalen, waaronder een communicatieplan (gemeente Almere en Windesheim), een borgingsplan (gemeente Almere en Windesheim), een beleidsadvies implementatie GO!, een evaluatierapport uitvoering GO!, een onderzoeksrapport, etc. De producten van dit project zullen na afloop beschikbaar worden gesteld voor verdere verspreiding op lokaal, regionaal en landelijk niveau.