Mobiele menu

Identifying the right patient to treat, by estimating absolute treatment effect for individual patients: U-prevent.

Samenvatting na afronding

Veel mensen gebruiken medicijnen ter preventie van hart- en vaatziekten, zoals cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers en bloedverdunners. Vóórdat dit soort medicijnen worden gestart, moet een individuele inschatting worden gemaakt van de te verwachten vóór- en nádelen van behandeling.

Resultaten

Dit project heeft geleid tot de ontwikkeling van een interactieve website die dat mogelijk maakt. Deze website heet U-Prevent en is gratis toegankelijk via http://u-prevent.nl.
U-Prevent maakt gebruik van innovatieve slimme rekenmodellen gebaseerd op ‘big-data’ onderzoek. De website berekent op basis van eenvoudig meetbare persoonskenmerken voor iedere individu hoeveel ziektevrije levenswinst (combinaties) van medicijnen opleveren. U-Prevent is bedoeld voor zowel de huisartsenpraktijk als gebruik door medisch- en verpleegkundig specialisten in de tweede lijn. Individueel voorspeld behandeleffect geeft patiënten inzicht in het potentiële effect van medicijnen en maakt zo gezamenlijke besluitvorming mogelijk.


Samenvatting bij start

Veel mensen gebruiken medicijnen ter preventie van hart- en vaatziekten, zoals cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers en bloedverdunners. Vóórdat dit soort medicijnen worden gestart, moet een individuele inschatting worden gemaakt van de te verwachten vóór- en nádelen van behandeling.
Sinds kort is het mogelijk om met innovatieve modellen voor ieder individu in te schatten hoeveel ziektevrije levenswinst medicatie oplevert. Deze modellen zijn gebaseerd op ‘big-data’ onderzoek en maken gebruik van eenvoudig meetbare persoonskenmerken.

Doel

Dit project heeft tot doel om een gebruiksvriendelijke software applicatie te ontwikkelen die deze slimme rekenmodellen beschikbaar stelt in de spreekkamer. Deze calculatietool is bedoeld voor zowel de huisartsenpraktijk als gebruik door medisch en verpleegkundig specialisten in de tweede lijn. Individueel voorspeld behandeleffect geeft patiënten inzicht in het potentiële effect van dit soort medicijnen en maakt zo gezamenlijke besluitvorming mogelijk.

Dit project is een vervolg op Identifying the right patient to treat, by estimating absolute treatment effect for individual patients based on randomised clinical trial data (836011027)

Meer informatie

Producten

Titel: Website waarin de ontwikkelde calculatoren van het eerdere ZonMw-GGG project zijn opgenomen. Website: U-Prevent.nl of U-Prevent.com
Auteur: J.A.N. Dorresteijn en F.L.J. Visseren
Link: http://www.U-Prevent.nl

Verslagen


Eindverslag

Veel mensen gebruiken medicijnen ter preventie van hart- en vaatziekten, zoals cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers en bloedverdunners. Vóórdat dit soort medicijnen worden gestart, moet een individuele inschatting worden gemaakt van de te verwachten vóór- en nádelen van behandeling. Dit project heeft geleid tot de ontwikkeling van een interactieve website die dat mogelijk maakt. Deze website heet U-Prevent en is gratis toegankelijk via http://u-prevent.nl. U-Prevent maakt gebruik van innovatieve slimme rekenmodellen gebaseerd op ‘big-data’ onderzoek. De website berekent op basis van eenvoudig meetbare persoonskenmerken voor iedere individu hoeveel ziektevrije levenswinst (combinaties) van medicijnen opleveren. U-Prevent is bedoeld voor zowel de huisartsenpraktijk als gebruik door medisch- en verpleegkundig specialisten in de tweede lijn. Individueel voorspeld behandeleffect geeft patiënten inzicht in het potentiële effect van medicijnen en maakt zo gezamenlijke besluitvorming mogelijk.

Kenmerken

Projectnummer:
8360110271
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. J.A.N. Dorresteijn
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht