Impact of a consultation platform for GPs andspecialists on referrals to secondary care
Impact van een netwerkgeneeskundig platform op verwijzingen naar de tweede lijn
Doel
In dit project is gekeken naar hoe een online platform genaamd PRISMA helpt bij het overleg tussen huisartsen en specialisten. De doelstelling van dit project was om de toegevoegde waarde van e-consulten via het PRISMA platform ten opzichte van de bestaande praktijk te onderzoeken. Daarbij lag de focus op de impact op de zorg, meer specifiek het aantal onnodige verwijzingen, en de impact op de kosten van zorg. Verder wilden de onderzoekers de mening van patiënten en huisartsen (in opleiding) over deze manier van consulteren in kaart brengen.
Aanpak
Dit onderzoek is gedaan in de regio Zwolle. Huisartspraktijken kregen stap voor stap toegang tot dit platform (in 4 delen). De onderzoekers wilden zien of dit hielp bij het beter doorverwijzen van patiënten met orthopedische klachten.
Resultaat
Na het bekijken van de resultaten bleek dat het percentage juiste doorverwijzingen met 4,4% steeg wanneer huisartsen het platform gebruikten in vergelijking met huisartsen die het niet gebruikten. Maar als werd gekeken naar hoe vaak het platform daadwerkelijk werd gebruikt, was het verschil kleiner (2,2%) en niet significant. De onderzoekers begrijpen niet helemaal waarom er een verschil is tussen deze resultaten. Misschien zijn er andere factoren die meespelen. Kort samengevat lijkt het platform een klein positief effect te hebben op het juist doorverwijzen van patiënten
Aanbevelingen
Het gebruik van het PRISMA platform leidt mogelijk tot minder onnodige verwijzingen door huisartsen naar de tweede lijn bij orthopedische problemen. Verder onderzoek is nodig om zicht te krijgen op de impact bij andere ziekten en aandoeningen en om een sterkere wetenschappelijke onderbouwing te vinden van de effectiviteit.
Conclusie
Dit project laat zien dat het gebruik van het PRISMA platform mogelijk leidt tot effectievere zorg door huisartsen.
Beantwoording kennisvragen Onderzoeksagenda
De doelstelling van dit project sluit aan bij 4 geprioriteerde vragen uit de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde:
- Op welke manier kan de huisarts effectief samenwerken in netwerken van zorgverleners? (Hoofdstuk 4.4.7, prioriteit 6)
- Hoe effectief zijn eHealth toepassingen in de huisartsgeneeskunde, met name bij chronische/GGZ-aandoeningen (Hoofdstuk 4.4.7, prioriteit 8)
- Onderzoek naar samenwerking binnen de eerstelijnszorg en daarbuiten, met als doelen onder meer: effectieve zorg, therapietrouw bevordering, patiëntveiligheid, zelfmanagementondersteuning, samenhangende zorg, goede gegevensuitwisseling (Hoofdstuk 4.4.10, prioriteit 4)
- Welke vormen van informatie-uitwisseling tussen huisarts en patiënt en tussen huisarts en andere professionals zijn veilig en effectief? (Hoofdstuk 4.4.10, prioriteit 7)
Met de uitkomsten van dit project kunnen deze 4 breed geformuleerde vragen voor een deel beantwoord worden. De onderzoekers laten zien dat een netwerk geneeskundig platform (zoals PRISMA) voor overleg tussen huisartsen en medische specialisten mogelijk effectief is om de zorg te verbeteren. Uitgesplitst naar de 4 geprioriteerde vragen is het volgende gevonden:
- In een analyse van alle geposte casus op het PRISMA platform is gevonden dat huisartsen op het platform over een breedspectrum aan onderwerpen vragen stelden en dat in de meeste gevallen meerdere zorgverleners betrokken waren bij de beantwoording. Ook werd er snel antwoord gegeven op gestelde vragen met een mediane responsetijd van 76 minuten. Daarmee lijkt het platform een oplossing die bijdraagt aan het effectief samenwerken tussen huisartsen en medisch specialisten. (zie ook onze publicatie hierover: JMIR Hum Factors. 2022 Apr 1;9(2):e33630).
- De stepped-wedge trial heeft laten zien dat het gebruik van PRISMA mogelijk het aantal onnodige verwijzingen reduceert. De onderzoekers hebben zich in de trial gericht op orthopedische klachten, omdat ze uit eerder onderzoek wisten dat onnodige verwijzingen bij deze klachten veel voorkomen. In een ander project dat gefinancierd wordt vanuit het KPHAG-programma (Digitaal interdisciplinair overleg in de Nederlandse eerste lijn) wordt op basis van verzekeringsdata gekeken naar de impact van het gebruik van het platform op het hele spectrum van ziekten en aandoeningen. In die analyse wordt dezelfde regio en tijdsperiode gebruikt als in de stepped-wedge trial. We hebben in een parallel project gekeken naar hoe geschikt huisartsen PRISMA vinden voor het consulteren over ggz-aandoeningen. In interviews met huisartsen kwam naar voren dat ze PRISMA hier minder geschikt voor vinden. Redenen hiervoor waren dat het beschrijven van een ggz-casus complexer is dan het beschrijven van een somatische casus en dat huisartsen de voorkeur geven aan een lokaal contact boven een gecentraliseerd platform omdat het lokale contact bij een toekomstige verwijzing mogelijk betere toegang geeft. Gevallen waarin huisartsen het platform wel bruikbaar vonden voor ggz-casus was bij patiënten die niet wilden worden doorverwezen of in het geval van specifieke vragen over bijvoorbeeld medicatie. Publicatie van deze gegevens volgt.
- Dit project richtte zich met name op meer effectieve zorg door verbeterde kennisuitwisseling tussen de eerste en tweede lijn. De resultaten van de stepped-wedge trial laten zien dat e-consultaties via een netwerkplatform daaraan bij kunnen dragen.
- We hebben ons in dit project gericht op de informatie-uitwisseling tussen de huisarts en andere zorgprofessionals. Het stellen van vragen op het PRISMA platform lijkt een effectieve vorm van informatie-uitwisseling te zijn waarmee onnodige verwijzingen kunnen worden voorkomen.
De geprioriteerde vragen in de onderzoeksagenda zijn breed geformuleerd en zijn daarom niet in een enkel project te beantwoorden. Het huidige project voegt een aantal stukken toe aan de grotere puzzel rond samenwerking tussen zorgverleners in een netwerk, effectieve communicatie en de rol van eHealth daarin.
Producten
Auteur: Sanavro S, van der Worp H, Jansen D, Stoffelen J, Schers H, Postma M, Koning P, de Boer M, Janus G, Blanker MH
Magazine: BMJ Open
Begin- en eindpagina: 1-1
Link: https://bmjopen.bmj.com/content/12/12/e060222.long