Mobiele menu

Implementatie van samen beslissen voor alle patiënten: cystitis als voorbeeld

Vrouwen met blaasontsteking krijgen nu bijna altijd een antibioticum, zonder dat er een samen beslissen (SB) gesprek plaatsvindt. Patiënten, huisartsen en beleidsmakers vinden SB bij blaasontsteking belangrijk, maar in de praktijk is dit niet geïmplementeerd.

Doel

Het doel van dit onderzoek is om te leren hoe ze SB kunnen implementeren. Wat hebben patiënten, dokters en assistenten nodig, en hoe werkt dat dan? En hoe bereiken ze SB voor vrouwen met beperkte gezondheidsvaardigheden (BGV)?

Werkwijze en verwacht resultaat

Ze onderzoeken dit in een participatief actieonderzoek met patiënten met én zonder BGV, huisartsen en assistenten, beroeps- en patiëntenorganisaties. Samen ontwikkelen ze een implementatiestrategie en evalueren ze het effect op SB. Ze leren zo over hoe SB voor blaasontsteking in het bijzonder werkt. En ze verkrijgen meer inzicht in meer algemene implementatiemethoden van SB in de huisartsenpraktijk, die ze kunnen gebruiken voor andere, soortgelijke aandoeningen.

Samenwerking

Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA), Pharos en Patiëntenfederatie Nederland (PFN).

Kenmerken

Projectnummer:
10060022310004
Looptijd: 0%
Looptijd: 0 %
2025
2029
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. D.L.M. Zwart
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht
Afbeelding

Beantwoorden kennisvragen uit de huisartsenpraktijk

Om de dagelijkse huisartsen-praktijk te ondersteunen bij het leveren van passende zorg en ondersteuning aan patiënten, investeren we in onderzoek naar geprioriteerde vragen uit de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde. Lees meer over de projecten.