Mobiele menu

Improving ADL nursing care of long-term care clients.

Achtergrond

Elke dag zijn verpleegkundigen en verzorgende bezig met het ondersteunen van de ADL zorg aan cliënten. Niet voor niets wordt deze zorg ook wel essentiële zorg genoemd. Het is immers de zorg die door cliënten als meest belangrijk wordt ervaren. Activiteiten die hieronder vallen zijn onder meer: hulp bij wassen en aankleden en ondersteuning bij eten en drinken en bij bewegen.

Aanpak

In 2014 is het Basic Care Revisited (BCR) programma geïnitieerd om meer wetenschappelijke kennis te generen over de ADL-activiteiten. Dit project borduurt voort op het BCR-programma en werkt daarmee aan de onderbouwing van het verpleegkundig en verzorgend evidence based handelen bij ADL.

Resultaten

Het project bestaat uit 2 delen. Deel A is de uitbreiding en evaluatie van een aanpak die gericht is op het verbeteren van de zelfredzaamheid bij cliënten in de langdurige zorg (thuis en in het verpleeghuis). Dit deel heet Function Focused Care. Het ‘ZELF-programma’ staat voor 'Zelfredzaamheid, Eigen regie, Levenskwaliteit en Functionaliteit' en werd ontwikkeld om zorgprofessionals in verschillende zorgomgevingen te ondersteunen bij het stimuleren van zelfredzaamheid. ZELF is holistisch, interactief, gepersonaliseerd en gebaseerd op theoretische kennis. Het is gebaseerd op het gedachtegoed van reablement. In het verpleeghuis draagt ZELF eraan bij dat zorgprofessionals zelfredzaamheid méér stimuleren bij verpleeghuisbewoners 

Deel B heeft als doelstelling het goed gebruik van verzorgend wassen in het verpleeghuis. Verzorgend wassen is een alternatieve wasmethode die veelvuldig in verpleeghuizen wordt toegepast. De implementatie blijkt echter vaak niet optimaal en beperkt. In deel B zijn daarom strategieën voor duurzame implementatie van verzorgend wassen ontwikkelt in en met de zorgpraktijk. Dit project levert een haalbare en bruikbare re-implementatieplan (toolbox) op.

Producten

Titel: Educatie/ module/ les voor de hbo verpleegkunde
Titel: Training/ workshop gedragsverandering waarin ZELF als voorbeeld wordt gebruikt.
Titel: Schematisch overzicht re-implementatieplan
Titel: Factsheet van de ZELF studie
Titel: Symposium eindgebruikers organisatie MEANDER
Titel: ZELF willen, kunnen doen – De effectiviteit van een scholingsprogramma ter bevordering van eigen regie en eigen kracht. Resultaten van een cluster gerandomiseerd onderzoek.
Auteur: Metzelthin S, Vluggen S, de Man-van Ginkel J, Bleijlevens M, van Breukelen G, Huisman-de Waal G, Zwakhalen S.
Titel: Het Wijkleercentrum organiseert daarom een themabijeenkomst ‘zelfredzaam thuis wonen in Meerssen’ op woensdag 20 september v
Titel: Effectiveness of the "SELF-Program" in Dutch Nursing Home Care: Results of a Multicenter Cluster-Randomized Trial
Auteur: Vluggen S, Metzelthin S, Zwakhalen S, Bleijelevens M, de Man-van Ginkel J, Huisman - De Waal G.

Kenmerken

Projectnummer:
639003701
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Lisette Schoonhoven
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht University

Vervolgproject

Met een Verspreidings -en Implementatie Impuls (VIMP) krijgen de ontwikkelde kennis en resultaten uit dit project doorgang naar zorg -onderwijs -of beleidspraktijk. Lees hier meer over het vervolgproject.