Mobiele menu

Increased efficacy and decreased discomfort of treatment using hinged distraction compared to conventional stiff distraction as treatment of severe knee osteoarthritis.

Mede gefinancieerd door het Reumafonds.

Bij patiënten (<66 jaar) met ernstige artrose van de knie die in aanmerking komen voor een knieprothese, wordt door loting bepaald of ze een bestaand en gebleken effectief bestaand distractieframe krijgen of een nieuw patiëntvriendelijk scharnierend distractieframe. Vragenlijsten over comfort gedurende distractie zullen aantonen of het nieuwe distractieframe een beter comfort geeft en daarmee de behandeling minder belastend maakt voor de patiënt. Vragenlijsten over pijn en dagelijks functioneren (elk half jaar gedurende 2 jaar) zullen aantonen of de nieuwe distractie resulteert in een nog grotere verbetering van pijn en functie.

Vragenlijsten over kosten van de behandeling en de aandoening en kwaliteit van leven op dezelfde tijdpunten zullen de kosteneffectiviteit van de nieuwe patiëntvriendelijke scharnierende distractie in vergelijking met de bestaande starre distractie aantonen. Jaarlijkse röntgenfoto’s en MRI beelden zullen aantonen of het gewrichtsherstel even goed is met beide distractiesystemen.

Kenmerken

Projectnummer:
95104003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A.C.A. Marijnissen
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht