Mobiele menu

Kennisuitwisseling voor burgerparticipatie: Participatief actieonderzoek in samenwerkingsverbanden

Burgerparticipatie in domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden (DSV’s) is vaak beperkt. Weinig burgers en een weinig diverse groep burgers doet mee, terwijl burgerparticipatie bijdraagt aan betere kennis, beleid en gezondheid van burgers en hun naasten. Daarnaast ontbreekt het aan inzicht in succesvolle strategieën en randvoorwaarden om burgerparticipatie te realiseren en te borgen, in het bijzonder in samenwerkingen tussen verschillende domeinen als zorg, welzijn en huisvesting. 

Doel

In dit project is de doelstelling om domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden, inclusief betrokken burgers, te begeleiden en inzicht te krijgen in strategieën en randvoorwaarden voor succesvolle burgerparticipatie in deze samenwerkingsverbanden. In co-creatie gaan de DSV’s en onderzoekers (tussen-) producten vormgeven om kennis te ontwikkelen en te delen.

Aanpak

Voor het in kaart brengen van beschikbare kennis en informatie rondom burgerparticipatie bij DSV’s starten we met een realist scoping review. In aanvulling voeren we gedurende de hele projectperiode desktopresearch uit. Deze kennis gebruiken we iteratief met wat we leren gedurende dit project met behulp van methoden van participatief actieonderzoek (PAR). Als onderdeel van PAR zetten we methoden in zoals:

  1. kennissessies;
  2. webinars;
  3. regelmatig overleg met DSV’s;
  4. dynamische leeragenda, en; 
  5. monitoring en evaluatiesessies. 

We gebruiken ook methoden aangereikt door de DSV’s en adviseurs betrokken bij het project.

Samenwerkingspartners

Het kennisuitwisselingstraject wordt uitgevoerd door een consortium van onderzoekers vanuit Wageningen University & Research, Maastricht University, Radboudumc en Avans Hogeschool. Gedurende het traject werken de onderzoekers samen met de DSV’s aan het delen van kennis en het maken van producten. De gekozen benadering van participatief actieonderzoek maakt dat onderzoekers en DSV’s steeds afstemmen welke leerbehoeften er zijn, en daarop de inhoud van de bijeenkomsten en producten aanpassen. Ook zijn er adviseurs betrokken, externe experts (professionals en burgers) die vanuit hun expertise en ervaring met burgerparticipatie het traject voeden en ondersteunen. 

(verwachte) Resultaten

Aan het einde van het kennisuitwisselingstraject zijn er verschillende producten ontwikkeld in co-creatie met de DSV’s, zoals een factsheet, infographic of ander gewenst product over de strategie, randvoorwaarden, borging en opbrengsten van burgerparticipatie. In de bijeenkomsten en de webinars is kennis gedeeld, en zijn DSV’s en onderzoekers samen aan de slag gegaan met de leervragen vanuit de DSV’s. Op basis van bestaande modellen voor burgerparticipatie, is een model voor burgerparticipatie in domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden gemaakt. Relevante nieuwe kennis uit het traject wordt gepresenteerd in (wetenschappelijke) artikelen en op congressen. 

 

 

Kenmerken

Projectnummer:
10100102310002
Looptijd: 11%
Looptijd: 11 %
2024
2026
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. ir. M.A.E. (Annemarie) Wagemakers
Verantwoordelijke organisatie:
Wageningen University & Research
Afbeelding
Man die achter de computer werkt wordt geholpen door een vrouw

Burgerparticipatie

Eén van de uitgangspunten van de Juiste Zorg Op de Juiste Plek is dat de zorg tot stand komt in overleg met de patiënt/cliënt en naasten. ZonMw wil bijdragen aan het versterken van de rol van burgers in besluitvormingsprocessen in zorg en welzijn. ZonMw financiert het verstevigen en borgen van burgerparticipatie in 12 domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden in verschillende regio’s van het land. Deze samenwerkingsverbanden nemen deel aan het kennisuitwisselingstraject van Wageningen University & Research. Bekijk de 12 deelnemende projecten hier.