Mobiele menu

MDT UniverCity voor changemakers

Projectomschrijving

De MDT-reis

Zie je een probleem?! Bedenk een oplossing, dan ga je sky high! Jongeren die vaak zelf gezien zijn als “probleem” gaan in deze MDT aan de slag als “Changemakers”. Ze worden uitgedaagd om bij te dragen aan het oplossen van vraagstukken voor de wereld van morgen.
In samenwerking met gemeenten, maatschappelijke bedrijven en instellingen kiezen jongeren een project. Tijdens het onderzoeken van de uitdagingen en bedenken van oplossingen krijgen ze hulp van jongeren uit de groep zelf en uit eerdere trajecten. Daarnaast krijgen ze intensieve begeleiding van maatschappelijke vernieuwers, kunstenaars, ervaringsdeskundigen en ondernemers. Dankzij een samenwerking met verschillende partners kunnen alle jongeren trainingen en workshops volgen, passend bij hun ontwikkeling en behoefte. Om samen van de wereld van morgen een betere plek te maken.

Betekenis

  • Voor jongeren

Jongeren zijn in deze MDT zelf aan de slag. Niet alleen met een maatschappelijke uitdaging, maar ook met hun zelfstandigheid en leerproces. Ze leren te denken in mogelijkheden en samenwerken met anderen. Ze ontdekken hun talent, vergroten hun netwerk en creëren zowel eigen toekomstperspectief als bewustzijn over een mogelijke toekomstige bijdrage in de maatschappij. Kortom: ze leren hoe ze van toegevoegde waarde kunnen zijn en om zelf in actie te komen als ze ergens tegenaan lopen. Zodat ze beter voorbereid zijn op hun toekomst.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Organisaties ervaren de meerwaarde van de inbreng van jongeren door ze op een positieve en actieve manier in te zetten bij de beleidsvorming rondom grote maatschappelijke opgaven. Denk aan alfabetisering, duurzaamheid, ouderenzorg, inclusie, gezonde voeding, humaan beleid en een inclusief en creatief gemeenschapsleven. De projecten die door de jongeren ontwikkeld worden zijn een antwoord op relevante maatschappelijke vraagstukken en bieden daarmee direct meerwaarde voor de samenleving. Er ontstaat verbreding van energie en kennis over de vraagstukken met partners uit de stad.
Het betrekken van jongeren in deze MDT biedt organisaties daarnaast een basis om jongeren blijvend een stem te geven in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Doelgroep

Jongeren tussen de 16 en 27 jaar die te maken hebben (gehad) met dakloosheid, jeugdzorg problematiek, schulden, schooluitval, verslaving of andere ‘zware’ omstandigheden.

Regio

Leiden, Duin- en Bollenstreek.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Jongeren die vaak zelf gezien zijn als “probleem” zetten we met de MDT in als “Changemakers”. We dagen hen uit bij te dragen aan het oplossen van vraagstukken voor de wereld van morgen (aan de hand van de Sustainable Development Goals). “Zie je een probleem?! Bedenk een oplossing, dan ga je sky high,” dat is wat we jongeren beloven, wat we van jongeren vragen en wat we voor jongeren moeten waar maken. De impact-projecten worden ontwikkeld in samenwerking met gemeenten uit de Holland Rijnland regio, en bij verschillende maatschappelijke bedrijven en instellingen. De jongeren onderzoeken de uitdagingen, en juist vanuit hun ervaringen, komen ze tot oplossingen die maatschappelijke impact hebben. Daarbij combineren zij kunst, filosofie, cultuur, media en ondernemerschap. Door deze benadering spreken we jongeren aan op hun eigen motivatie om de dingen in de wereld te veranderen waar ze tegenaan lopen. Jongeren ontdekken hun talent, vergroten hun netwerk en creëren hiermee zowel hun eigen toekomstperspectief als bewustzijn over een mogelijke toekomstige bijdrage in de maatschappij. Ook vergroten we bij verschillende organisaties de meerwaarde van de jongeren, door ze op een positieve en actieve manier in te zetten bij de beleidsvorming rondom grote maatschappelijke opgaven.

Kenmerken

Projectnummer:
07430062110003
Looptijd: 96%
Looptijd: 96 %
2022
2024
Projectleider en penvoerder:
J. Van Egmond
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Leiden