Mobiele menu

Mindfulness-based cognitive therapy to improve stress and sleep in patients with inflammatory bowel disease

Mindfulness therapie in de strijd tegen inflammatoire darmziekten

Vraagstuk:

Dit project richt zich op het verminderen van klachten en verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met inflammatoire darmziekten, oftewel chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal.

Onderzoek:

Het onderzoek is een samenwerkingsproject tussen het Radboudumc, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Rijnstate. Het zal starten in oktober 2020 en vier jaar in beslag nemen. In het onderzoek zullen 136 mensen met inflammatoire darmziekten en psychische klachten door het lot verdeeld worden in een groep die de mindfulness cursus krijgt en een groep die de gebruikelijke zorg krijgt. Alle deelnemers zullen bij het begin van het onderzoek en na 3, 6, 9 en 12 maanden uitgebreid in kaart gebracht worden.

(Verwachte) Uitkomst:

Door het aanbieden van Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) aan mensen met inflammatoire darmziekten hopen we stress en vermoeidheid te verminderen en de mentale veerkracht en kwaliteit van de slaap te verbeteren.

Producten van ZonMw

Lees ook het interview Mindfulness therapie in de strijd tegen chronische darmontstekingsziekten uit onze artikelenreeks Inzet van leefstijlgeneeskunde in de curatieve zorg.

Producten

Titel: Effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy in reducing psychological distress and improving sleep in patients with Inflammatory Bowel Disease: study protocol for a multicentre randomised controlled trial (MindIBD).
Auteur: Ter Avest MM, van Velthoven ASM, Speckens AEM, Dijkstra G, Dresler M, Horjus CS, Römkens TEH, Witteman EM, van Dop WA, Bredero QM, Nissen LHC, Huijbers MJ.
Magazine: BMC Psychology

Kenmerken

Projectnummer:
555003201
Looptijd: 89%
Looptijd: 89 %
2020
2024
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Huijbers
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum