Mobiele menu

Multicenter randomized controlled trial on nonoperative versus operative treatment for acute complete tears of the ulnar collateral ligament of the thumb: Cost-effectiveness and functional outcomes. SHORT-TITLE: MUSCAT-study

De MUSCAT-studie: Behandeling met gips versus operatie bij een volledig gescheurde gewrichtsband van de duim (skiduim).

Een volledig gescheurde gewrichtsband van de duim wordt ook wel een skiduim genoemd. Tot op heden is de standaard behandeling van een skiduim een operatie, gevolgd door gips gedurende 6 weken. Uit eerder onderzoek is gebleken dat ongeveer 9 van de 10 mensen met een volledig gescheurde gewrichtsband ook behandeld kunnen worden met alleen gips gedurende 6 weken zonder operatie. De verwachting is dat ongeveer 1 op de 10 mensen alsnog een operatie nodig heeft als na enkele weken blijkt dat de gewrichtsband onvoldoende is genezen.

De hypothese van deze vergelijkende kosteneffectiviteitsstudie is dat behandeling met gips even effectief, maar goedkoper is dan een operatie gevolgd door gips. Het doel is hoogwaardig wetenschappelijk bewijs te leveren, wat kan worden opgenomen in de volgende Nederlandse richtlijn voor handfracturen.

Richtlijn

Bekijk de bijbehordende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase

Kenmerken

Projectnummer:
852002107
Looptijd: 70%
Looptijd: 70 %
2021
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. M. van Heijl MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Diakonessenhuis