Mobiele menu

Naar regionale oncologienetwerken 2018

Wie de diagnose kanker krijgt, wil vooral 1 ding: zo snel mogelijk de beste, state-of-the-art behandeling. Dat iedereen zo’n behandeling ook krijgt, is helaas niet vanzelfsprekend. Het Citrienfondsprogramma 'Naar regionale oncologienetwerken' stimuleert de samenwerking tussen zorgprofessionals in de oncologie.

Doel

Elke oncologiepatiënt in Nederland krijgt een passend behandelplan. Niet alleen medische informatie speelt een rol, maar ook de gezondheidsstatus en levensdoelen van de patiënt. Behandelaar en patiënt beslissen vervolgens samen welke behandeling het beste past. Dat betekent een behandeling dicht bij huis als het kan, maar soms (deels) wat verder weg als het moet, bijvoorbeeld bij een ander ziekenhuis in de regio. Er zijn bij regionale samenwerking ook goede afspraken nodig over hoe, waar en welke informatie we van een patiënt registreren. Nodig is ook veilige, digitale gegevensuitwisseling tussen zorginstituten, zodat alle informatie over patiënten beschikbaar is waar wenselijk.

Aanpak/werkwijze

We verzilverden alle inspanningen van voorgaande fases zo veel als mogelijk. 3 aspecten waren vooral belangrijk:

  1. Het breed toepassen van geleerde lessen en het verbinden en verspreiden van succesvolle pilots binnen en tussen regio’s.
  2. Het betrekken en binden van een maximum aantal zorgverleners, patiëntenverenigingen en bestuurders die willen en kunnen bijdragen aan de projecten die we uitvoeren.
  3. Het toewerken naar concrete resultaten die we na 2018 kunnen en moeten oppakken door de daartoe meest geëigende instituten en groepen.

We hielden vast aan de 3 hoofdthema’s:

  1. Multidisciplinair Overleg (MDO; inclusief expertpanels), consultatie en verwijzing
  2. registratie(s) in de oncologie
  3. digitale uitwisseling van gegevens / XDS

Voor alle hoofdthema’s ontwikkelden we een zogenoemde roadmaps. Die roadmaps gaven aan waar we per thema naartoe werkten, schetsten de samenhang tussen projecten en resultaten en boden een tijdspad: wat realiseren we nog binnen de Citrienfondsperiode en wat komt (wenselijk) daarna.

Samenwerkingspartners

We werkten samen met vele regionale zorgpartijen. Waaronder patiëntvertegenwoordigers (van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties), zorgverleners in universitair medisch centra (umc’s), algemene, categorale & topklinische ziekenhuizen, huisartsen(organisaties, zoals het Nederlands Huisartsen Genootschap) en het Integraal Kankercentrum Nederland.

Resultaten

Naar verwachting boekten we op alle hoofdthema’s resultaten die bijdragen aan het versterken en faciliteren van de netwerkvorming. Hoewel die resultaten voortkwamen uit de oncologie, zijn ze ook bruikbaar voor andere disciplines die zorg regionaal willen organiseren. Het programma is daarnaast instrumenteel zeer belangrijk voor de totstandkoming van bestuurlijke afspraken tussen ziekenhuizen over regionale samenwerking in de oncologie. Tot slot bouwden we veel kennis en ervaring op over implementatie.

Vervolg

We starten met een vervolgproject Naar regionale oncologienetwerken 2019-2022.

ZonMw en Citrienfonds

Binnen het Citrienfonds werkt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, universitaire medische centra en wij samen om de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in de toekomst op niveau te houden. Dit doen we met het doel om een duurzame gezondheidszorg te bevorderen.

Verslagen


Eindverslag

Het Citrien-programma 'Naar regionale oncologienetwerken' stimuleert de samenwerking tussen zorgprofessionals in de oncologie. Doel is dat elke oncologiepatiënt in Nederland een passend behandelplan krijgt. Niet alleen medische informatie speelt dan een rol, maar ook de gezondheid status en levensdoelen van de patiënt. Behandelaar en patiënt beslissen vervolgens samen welke behandeling het beste past. Dat betekent een behandeling dicht bij huis als het kan, maar soms (deels) wat verder weg als het moet, bijvoorbeeld bij een ander ziekenhuis in de regio. Er zijn bij regionale samenwerking ook goede afspraken nodig over hoe, waar en welke informatie van een patiënt wordt geregistreerd. Nodig is ook veilige, digitale gegevensuitwisseling tussen zorginstituten, zodat alle informatie over patiënten beschikbaar is waar wenselijk.

Het programma is sterk inhoudelijk en praktisch (‘hands on’) van aard. Het streven is om de regionale samenwerking efficiënt te organiseren. De projecten worden met vele regionale zorgpartijen uitgevoerd, waaronder patiëntvertegenwoordigers (NFK), zorgverleners in umc’s, algemene, categorale & topklinische ziekenhuizen, huisartsen(organisaties, zoals de NHG) en IKNL. De resultaten uit het programma staan allemaal dicht op de zorgpraktijk en worden op landelijk niveau met elkaar gedeeld en verspreid.

Alle resultaten worden onderling verbonden in zogenoemde roadmaps. Zo wordt voor iedereen in samenhang duidelijk wat er voor regionalisering van de oncologie moet worden georganiseerd en afgesproken, een voorwaarde voor de verdere implementatie en borging in de komende Citrien periode (2019-2022).

Kenmerken

Projectnummer:
8392010033
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. H.W. Nijman
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen