Ontwikkeling van een laag-intensieve psychologische interventie (PM+) voor en door Eritrese vluchtelingen.
Er zijn specifieke zorgen over statushouders met een Eritrese achtergrond. Voor hen is toegang tot professionele zorg voor psychische klachten vaak een extra uitdaging. Zij hebben bijvoorbeeld niet het voordeel dat veel statushouders met een Syrische achtergrond wel hebben, namelijk dat veel (zorg)instellingen Arabisch sprekend personeel hebben.
Doel
Met dit project wilden we een veelbelovende en relatief nieuwe psychologische interventie voor de behandeling van veel voorkomende psychische klachten (Problem Management Plus of kortweg PM+) vertalen en aanpassen aan de specifieke behoeften en wensen van Eritrese vluchtelingen. Bijzonder is dat deze interventie kan worden uitgevoerd door ‘leken-hulpverleners’: getrainde personen die geen specifieke ggz-achtergrond hebben.
Werkwijze
Het project is ingericht zodat het voldoet aan de strenge eisen van de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization), die de interventie heeft ontwikkeld. Het project werd uitgevoerd door:
- GGD Amsterdam
- Vrije Universiteit
- I-Psy
Resultaten
Met dit project is de psychologische interventie voor de behandeling van veel voorkomende psychische klachten (Problem Management Plus of kortweg PM+) vertaald en cultureel geadapteerd voor Eritrese vluchtelingen. Daarnaast zijn aanbevelingen opgehaald voor verdere adaptatie en implementatie voor de interventie. Bijzonder is dat deze interventie kan worden uitgevoerd door ‘leken-hulpverleners’: getrainde personen die geen specifieke GGZ achtergrond hebben.
Aanbevelingen
Dit project heeft geresulteerd in een cultureel geadapteerde PM+ handleiding. Daarnaast zijn de belangrijkste aanbevelingen voor culturele adaptatie die werden gemaakt, het nogmaals laten nakijken van de PM+ handleiding door een nieuw vertaalbureau. Voor de implementatie werd aangeraden om:
- samen te werken met culturele instellingen en/of zelforganisaties;
- flexibel te zijn met de locatie van de PM+ sessies
- de sessies zowel individueel als in groepsverband aan te bieden.
Op inhoudelijk niveau was de aanbeveling om privézaken zoals de vluchtreis, seksuele mishandeling en zelfmoord niet direct te bespreken, maar op zoek te gaan naar een meer neutrale en informatieve gespreksvariant.
Onderzoeks- en praktijkprojecten
Veel vluchtelingen in Nederland ervaren psychische problemen en/of hebben een trauma opgelopen. Daarom financieren de Stichting tot Steun VCVGZ en ZonMw gezamenlijk 4 onderzoeksprojecten en 8 praktijkprojecten gericht op het verbeteren van psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders.
Producten
Auteur: World Health Organization
Auteur: Menelik, S.
Link: https://www.ggd.amsterdam.nl/ggd/publicaties/
Verslagen
Eindverslag
Er zijn specifieke zorgen over statushouders met een Eritrese achtergrond. Voor hen is toegang tot
professionele zorg voor psychische klachten vaak een extra uitdaging. Naast de lange wachttijd op een behandelplek biedt de GGZ geen behandeling in hun taal en op basis van hun cultuur. Dit is bijvoorbeeld anders voor statushouders met een Syrische achtergrond, voor wie het gunstig is dat veel (zorg)instellingen Arabisch sprekend personeel hebben.
Met dit project is een veelbelovende, relatief nieuwe psychologische interventie voor de behandeling van veel
voorkomende psychische klachten ('Problem Management Plus' of kortweg 'PM+') vertaald en cultureel geadapteerd voor Eritrese vluchtelingen. Daarnaast zijn aanbevelingen opgehaald voor verdere adaptatie en implementatie voor de interventie. Bijzonder is dat deze interventie kan worden uitgevoerd door ‘leken-hulpverleners’: getrainde personen die geen specifieke GGZ achtergrond hebben. Het project is ingericht zodat het voldoet aan de strenge eisen van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO), die de interventie heeft ontwikkeld. Het project is uitgevoerd door de GGD Amsterdam, Vrije Universiteit en I-Psy.
Dit project heeft geresulteerd in een cultureel geadapteerde PM+ handleiding, die positief is ontvangen . Ten gevolge van de coronacrisis zijn niet alle onderdelen van het project, zoals de procesevaluatie, succesvol afgerond. Voor een eventueel vervolg op dit project werden onder meer de de volgende aanbevelingen geformuleerd:
- Werk zoveel mogelijk samen met culturele instellingen en/of zelforganisaties,
- Bied de mogelijkheid aan om PM+ zowel in individueel als groepsverband te kunnen doen,
- Voeg een extra PM+ sessie toe t.b.v. het creëren van een vertrouwensband.
Dit project richt zich op de adaptatie van het zogeheten Problem Managment Plus (PM+), een laagdrempelige psychologische interventie, die uitgevoerd kan worden door ‘leken-hulpverleners’. Echter worden de interventie materialen geadapteerd voor Eritrese vluchtelingen. Zij vormen na Syriërs namelijk de grootste groep vluchtelingen in Nederland op dit moment. Door middel van een kwalitatief onderzoek, inclusief Free Listing interviews (FL), semi-gestructureerde interviews en focusgroep discussies identificeren we problemen en gezondheidsconcepten die prioriteit hebben vanuit het Eritrese perspectief, evenals informatie over de implementatie van PM+ binnen de Nederlandse context. Aan de hand van verkregen data worden de PM+ materialen geadapteerd. Opdat deze beschikbaar worden voor de potentiële uitvoerders.