Mobiele menu

Optimizing the national prevention strategies against hepatitis B, using molecular epidemiology and mathematical modeling.

Hepatitis B is een virus dat de lever kan aantasten. Hepatitis B komt in Nederland relatief weinig voor. Een aantal risicogroepen is wel gevoelig voor besmetting: mannen die seks hebben met mannen, prostituees en druggebruikers. Deze risicogroepen kunnen zich sinds 2002 laten vaccineren. In veel andere westerse landen echter kan iedereen zich laten vaccineren. Het RIVM zoekt uit hoe effectief de Nederlandse vaccinatiestrategie is.

Het RIMV berekent hoelang het duurt voordat de huidige campagne succesvol wordt. Ook gaat het RIVM na welke wijzigingen er in het huidige vaccinatieprogramma nodig zouden zijn om de campagne effectiever te maken. Maar eerst wordt het aandeel nieuwe hepatitis B-infecties onderzocht dat veroorzaakt wordt door chronische dragers en mensen die geen klachten hebben. Verder worden veranderingen bestudeerd in de verspreiding van hepatitis B onder de verschillende risicogroepen, en veranderingen in de verspreiding van verschillende virusstammen.

Producten

Titel: Ongoing transmission of hepatitis B among MSM, despite eight years of vaccination: the power of molecular surveillance
Titel: Hepatitis B vaccination targeted toward behavioral-risk groups in the Netherlands: does it work?
Titel: Low rate of hepatitis B virus clearance among drug users and men having sex with men
Titel: Low rate of hepatitis B virus clearance among drug users and men having sex with men
Titel: Tracking transmission using molecular epidemiology: hepatitis B virus in the Netherlands, 2004-2010
Titel: Optimalization of the current vaccination strategy using molecular epidemiology and mathematical modelling
Titel: Hepatitis B vaccination targeted toward behavioral-risk groups in the Netherlands: does it work?
Titel: Two decades of hepatitis B infections among drug users in Amsterdam: are they still a high-risk group?
Titel: Two decades of hepatitis B infections among drug users in Amsterdam: are they still a high-risk group?
Titel: Hepatitis B onder jonge homomannen in Nederland
Titel: Tracking transmission using molecular epidemiology: hepatitis B virus in the Netherlands, 2004-2010
Titel: Ongoing transmission of a single HBV strain among men having sex with men in Amsterdam
Titel: Hepatitis B in Nederland: Waar komt de evidence base voor het vaccineren van risicogroepen vandaan?
Titel: Hepatitis B voor moleculaire epidemiologie van hepatitis B in Nederland
Titel: Hepatitis, een virus in je lever
Auteur: R. van Houdt
Titel: Two decades of hepatitis B infections among drug users in Amsterdam: are they still a high-risk group?
Auteur: Robin van Houdt, Charlotte H.S.B. van den Berg, Ineke G. Stolte, Sylvia M. Bruisten, Nicole H.T.M. Dukers, Margreet Bakker, Katja C. Wolthers, Maria Prins, Roel A. Coutinho
Magazine: Journal of Medical Virology
Titel: Afname in meldingen van acute hepatitis B wel doorgaande transmissie bij mannen die seks hebben met mannen
Auteur: Koedijk FDH, Van Houdt R, Hahné SJ, Veldhuijzen IK, De Man RA, Bruisten SM, Coutinho RA, Boot HJ.
Magazine: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Titel: Molecular Sequence Data of Hepatitis B Virus and Genetic Diversity After Vaccination
Auteur: W. Marijn van Ballegooijen, Robin van Houdt, Sylvia M. Bruisten, Hein J. Boot, Roel A. Coutinho, and Jacco Wallinga
Magazine: American Journal of Epidemiology
Titel: Ongoing transmission of a single hepatitis B strain among men having sex with men in Amsterdam
Auteur: Robin van Houdt, Sylvia M. Bruisten, Ronald B. Geskus, Margreet Bakker, Katja C. Wolthers, Maria Prins, Roel A. Coutinho
Magazine: Journal of Viral Hepatitis
Titel: Hepatitis B vaccination targeted at behavioural risk groups in the Netherlands: Does it work?
Auteur: Van Houdt R, Koedijk FD, Bruisten SM, Coul EL, Heijnen ML, Waldhober Q, Veldhuijzen IK, Richardus JH, Schutten M, van Doornum GJ, de Man RA, Hahné SJ, Coutinho RA, Boot HJ
Magazine: Vaccine
Titel: Molecular epidemiology of hepatitis B in the Netherlands
Auteur: Robin van Houdt
Link: http://dare.uva.nl/dissertaties

Verslagen


Eindverslag

Geschat wordt dat er wereldwijd zo’n twee miljard mensen ooit in aanraking zin geweest met het hepatitis B virus. Hiervan is op dit moment meer dan 350 miljoen chronisch geïnfecteerd. Deze chronische dragers lopen een hoog risico op het ontwikkelen van levercirrose en uiteindelijk primaire leverkanker. Aan deze aandoeningen sterven jaarlijks meer dan een miljoen mensen wereldwijd. Daarom heeft de WHO besloten dat tegen het einde van 1997 alle landen in de wereld universeel zouden moeten vaccineren tegen hepatitis B.
In 2002 heeft Nederland ervoor gekozen om een vaccinatie programma gericht tegen risicogroepen te introduceren in plaats van universele vaccinatie van pasgeborenen, die pas in 2011 is geïmplementeerd. Het programma gericht tegen risicogroepen zal de komende jaren gewoon voortgezet te worden, omdat nog niet alle volwassenen in deze groepen gevaccineerd zijn.
Het doel van dit multidisciplinaire project was het vaststellen van de effectiviteit van de vaccinatiestrategie gericht tegen risicogroepen. Hierbij is gebruik gemaakt van de veranderingen in transmissiepatronen en de circulatie van bepaalde virusstammen. Verder is onderzocht welke wijzigingen er in het huidige vaccinatie programma aangebracht zouden kunnen worden die de huidige campagne effectiever zouden kunnen maken en hoelang dat dan zou duren. Dit alles om tot een zo optimaal mogelijk vaccinatieprogramma gericht tegen risicogroepen te komen.
Om dit doel te bereiken zijn epidemiologisch, fylogenetische, coalescent en cluster analyses gecombineerd met mathematische modellering van de hepatitis B epidemie. Om van een degelijk model gebruik te kunnen maken was het noodzakelijk dat er meer inzicht verkregen werd in het aandeel nieuwe hepatitis B infecties dat veroorzaakt wordt door chronische dragers en asymptomatische patiënten. Op deze manier zou vastgesteld kunnen worden hoeveel nieuwe infecties voorkomen zijn door vaccinatie en wat het effect van veranderingen in seksueel risicogedrag hierop is. Tevens zou hierdoor inzicht verkregen worden in wat de hepatitis B incidentie in stand houdt en wat het effect is van de verschillende preventie benaderingen.
Er zijn nog een aantal andere landen die een hepatitis B vaccinatieprogramma gericht tegen risicogroepen hebben. De uitkomsten van dit project zullen zijn dus niet alleen nuttig zijn voor Nederland, maar ook voor andere westerse landen die te maken hebben met (volwassen) risicogroepen al dan niet met een vergelijkbare vaccinatie strategie.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
125010004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2008
2011
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. R.A. Coutinho
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Amsterdam