Mobiele menu

the PARADE study:Pathogenic Antibodies and (Rapidly Progressive) Dementia syndromes

Bij enkele mensen met dementie blijkt de oorzaak een auto-immuunziekte: dan valt het eigen lichaam de hersenen aan met antistoffen. Het herkennen van deze patiënten is belangrijk, omdat tijdige behandeling kan leiden tot omkering van het dementieel proces en verbetering van de patiënt.

Aanpak

In de PARADE studie hebben we 920 patiënten met dementie getest op de aanwezigheid van antistoffen in het bloed en hersenvocht.

Resultaten

We vonden antistoffen in 7 mensen (0.7%). We laten zien dat antistoffen meestal gevonden worden bij patiënten met snel progressieve dementie. Als goed wordt gekeken, dan vindt je bij vrijwel iedere patiënt met een antistoffen iets wat niet helemaal passend was voor de diagnose dementie (zoals de ziekte van Alzheimer). Onze resultaten laten zien dat laagdrempelig antistoffen getest moeten worden als er iets niet typisch is bij dementiepatiënten. Hoewel zeldzaam gaat het immers wel om behandelbare ziekten.

Meer informatie

Producten

Titel: From VGKC to LGI1 and Caspr2 encephalitis: The evolution of a disease entity over time
Auteur: van Sonderen, A., Schreurs, M.W.J., Wirtz, P.W., Sillevis Smitt, P.A.E., Titulaer, M.J.
Magazine: Autoimmunity Reviews
Titel: Detection and Characterization of Autoantibodies to Neuronal Cell-Surface Antigens in the Central Nervous System
Auteur: van Coevorden-Hameete, Marleen H., Titulaer, Maarten J., Schreurs, Marco W. J., de Graaff, Esther, Sillevis Smitt, Peter A. E., Hoogenraad, Casper C.
Magazine: Frontiers in Molecular Neuroscience
Titel: Autoimmune encephalitis can mimic dementia syndromes
Auteur: Danielle Bastiaansen, Maarten Titulaer

Verslagen


Eindverslag

Dementie komt veel voor. De oorzaak is vaak onbekend en genezing niet mogelijk. De laatste jaren zijn er meerdere ziekten ontdekt die veel lijken op dementie. Het lijkt dan het meest op dementie die heel snel erger wordt. Bij deze ziekten werkt het afweersysteem niet helemaal goed. Het afweersysteem hoort gevaarlijke stoffen van buiten (bijvoorbeeld virussen) aan te pakken. Soms valt het echter ons eigen lichaam aan. Is dit in de hersenen, dan kan dit op dementie lijken. Zo’n aanval voert het lichaam uit met ‘antistoffen’. In de PARADE studie zoeken we naar zulke ‘antistoffen’. Het onderzoek vindt plaats in bloed (en eventueel hersenvocht). Vaak is dit al eerder opgeslagen, zoals bij de Alzheimer Centra. We kijken naar bekende ‘antistoffen’ en zoeken naar nieuwe ‘antistoffen’. Elk van deze ’antistoffen’ komt waarschijnlijk maar af en toe voor. Maar als het voorkomt, kan dit meestal behandeld worden en (deels) verbeteren. De PARADE studie zal leiden tot nieuwe richtlijnen bij welke patiënten met dementie wel en bij wie er niet gezocht dient te worden naar ‘antistoffen’. Mogelijk leidt het ook tot het vinden van nieuwe ziekten die zorgen voor dementie.

Kenmerken

Projectnummer:
733050508
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2020
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.J. Titulaer
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC