Mobiele menu

PARADE-VIMP: Pathogene antistoffen en (snel progressieve) dementie syndromen – verspreidings- en implementatieimpuls

Auto-immuun encefalitis kan voorkomen als dementie. Hoewel zeldzaam is het toch belangrijk te ontdekken: dementie komt heel veel vorm, dus het gaat om een relevant aantal mensen; belangrijker nog, in tegenstelling tot andere vormen van dementie is deze auto-immuun dementie behandelbaar met afweer onderdrukkende medicijnen. Het is daarom belangrijk om auto-immuun dementie (vroeg) te herkennen. 

Resultaten PARADE-studie

In de PARADE studie hebben we aangetoond dat deze vorm vaak snel ontstaat (sneller dan andere vormen van dementie); ook hebben we in patiënten uit academische ziekenhuizen aangetoond dat er rode vlaggen zijn om te weten wanneer je moet testen op deze zeldzame, maar behandelbare vorm van dementie. 

Doel project PARADE-VIMP

In dit PARADE-VIMP vervolgonderzoek gaan we meer aandacht vragen voor en bijscholing geven over auto-immuun dementie om bewustzijn te vergroten. Daarnaast zullen we in algemene ziekenhuizen testen of rode vlaggen inderdaad kloppen om de patiënten met auto-immuun dementie te identificeren.

Meer informatie

Dit project is een vervolgproject op: the PARADE study: Pathogenic Antibodies and (Rapidly Progressive) Dementia syndromes

Kenmerken

Projectnummer:
07330462210002
Looptijd: 74%
Looptijd: 74 %
2022
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. M.J. Titulaer MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Medisch Centrum