Mobiele menu

Persoonsgericht samen beslissen met ouderen; wijkverpleging aan zet.

In 2022 steeg het aantal ouderen met WLZ-zorg thuis met 28,9%, een trend die naar verwachting zal aanhouden. Dit legt een grote druk op de teams wijkverpleging langdurige zorg (WVP-LZ), aangezien het aantal zorgverleners gelijk blijft. De uitdaging is om de zorg anders te organiseren, waarbij de kwaliteit van leven van cliënten centraal staat en de inzet van wijkverpleging efficiënter wordt, met behoud van werkplezier. De methodiek ‘Persoonsgericht samen beslissen met ouderen’ biedt een nieuwe manier van gesprekvoering om samen met ouderen keuzes te maken over zorg, ondersteuning en behandeling, wat kan bijdragen aan betere zorg en meer werkplezier.

Doel

Het project heeft als doel te onderzoeken hoe de methodiek ‘Persoonsgericht samen beslissen met ouderen’ kan worden ingezet door de wijkverpleging voor het samenstellen en evalueren van zorgarrangementen bij WLZ-zorg thuis. Daarnaast wordt onderzocht in welke mate deze methodiek leidt tot zorg en begeleiding die beter aansluit bij de kwaliteit van leven van ouderen en hun naasten, en wat het effect is op de inzet van wijkverpleegkundige zorg en werkplezier.

Aanpak

Het project volgt het Medical Research Council (MRC) framework voor het ontwikkelen van complexe interventies. De methodiek wordt aangepast aan de context van de wijkverpleging Langdurige Zorg en de haalbaarheid wordt onderzocht in drie teams WVP-LZ. Na training van zorgverleners en implementatie van de Samen Beslis Hulp (SBH) wordt de interventie uitgerold naar vijf andere teams. De impact van de interventie wordt onderzocht en bij positieve resultaten wordt de werkwijze geborgd en verspreid binnen ZZG Zorggroep en daarbuiten.

Samenwerkingspartners 

Het project wordt uitgevoerd bij de acht teams WVP-LZ van ZZG Zorggroep. Het ondersteunende kernteam bestaat uit zorgtrajectbegeleiders, wijkverpleegkundigen, een verzorgenden IG, een cliëntvertegenwoordiger en een gebiedsondersteuner van ZZG Zorggroep en adviseurs en onderzoekers van HAN en Vilans. De samenwerking is bijzonder door de integratie van praktijkervaring en wetenschappelijke expertise en de combinatie van onderwijs en praktijk. Het Radboudumc begeleidt mede het onderzoek. De Expert- en OpschalingsGroep (EOG) omvat landelijke en regionale partijen, waaronder Netwerk 100, KBO-Brabant en V&VN. Deze samenwerking is nodig voor het ophalen van expertise, verspreiding van de resultaten en de verkenning van kansen voor opschaling. 

(Verwachte) Resultaten

De concrete kennisproducten zijn een e-learning voor zorgverleners in de wijkverpleging langdurige zorg en een aangepaste Samen Beslis Hulp en implementatie toolbox. Daarnaast worden de project- en onderzoeksresultaten via verschillende kanalen gepubliceerd en gedeeld. De beoogde uitkomsten zijn, WLZ-zorg thuis;

  1. die meer waarde toevoegt aan het leven van cliënten en naasten;
  2. die efficiënter is door het inzetten van niet-zorg oplossingen;
  3. die leidt tot meer werkplezier in de wijkverpleging. 

De kennis die in dit project wordt ontwikkeld, is relevant en bruikbaar voor alle organisaties in Nederland die WLZ-zorg thuis aanbieden.

Kenmerken

Projectnummer:
11060012310012
Looptijd: 7%
Looptijd: 7 %
2024
2027
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Koopman
Verantwoordelijke organisatie:
HAN University of Applied Sciences