A phase-2-study, pivotal for clinical development of lanadelumab for treatment of COVID-19
COVID-19 kan leiden tot vocht in de longen waardoor zuurstoftekort ontstaat. Wanneer dit lang aanwezig is kan dit leiden tot intensive care (IC) opname en uiteindelijk overlijden. Er zijn aanwijzingen dat het virus de regulatie van de bloedvaatwanddoorlaatbaarheid verstoord doordat het virus de functie van het eiwit angiotensine converting enzyme 2 (ACE2) verminderd. Hierdoor kunnen aangemaakte kinines niet meer worden afgebroken op de plaats van de infectie. Kinines kunnen de bloedvatwand doorlaatbaar maken voor vocht.
Onderzoek en verwachte uitkomsten
In dit onderzoek wordt onderzocht of het remmen van de aanmaak van kinines met het geneesmiddel lanadelumab kan leiden tot een snel herstel van zuurstoftekort. Het doel van deze behandeling is het voorkomen van een IC-opname als patiënten worden opgenomen in het ziekenhuis en tekenen hebben van vocht in de longen en zuurstoftekort. Als er een duidelijk effect is dan zal de strategie om het kininesysteem te remmen bij COVID-19 in grotere trials onderzocht worden.
De inclusie van patiënten is volledig afgerond, en voor de geïncludeerde patiënten is de studieperiode doorlopen. De samples zijn eveneens alle verzameld en zijn grotendeels opgestuurd naar verschillende centra voor analyse. De klinische data van patiënten worden momenteel geanalyseerd
De laatste patiënt werd geïncludeerd op 15 februari 2021. Er zijn 43 patiënten geïncludeerd; bij 3 patiënten was er sprake van latere exclusie. In totaal worden er dus 40 patiënten meegenomen in de analyse van klinische & biomedische data. Van deze 40 werden er 9 in Radboudumc geïncludeerd, 13 in het Rijnstate ziekenhuis, 8 in het UMC Amsterdam en 10 in UMC Utrecht.
We verwachten alle resultaten in enkele maanden klaar te hebben.