PRODIA: Development of biomarkers enabling early and accurate differential diagnosis of dementia
- De resultaten van PRODIA hebben ons geleerd dat neurofilament light gebruikt kan worden om specifieke vormen van dementie te onderscheiden. Dit eiwit is met name verschillend tussen mensen met de ziekte van Alzheimer en mensen met frontotemporale dementie. Verder heeft PRODIA ons veel geleerd over welke strategieën goed werken om nieuwe diagnostische tests te ontwikkelen.
- Een goede diagnose is heel belangrijk voor patiënten. Ook al is er nog geen behandeling beschikbaar, een goede diagnose helpt om je leven te plannen. Een goede diagnose helpt de arts om passende zorg te geven. Ook is een goede diagnose belangrijk om nieuwe behandelingen te ontwikkelen.
- De resultaten van PRODIA passen in thema 2, want ze dragen bij aan het verbeteren van de diagnose van verschillende vormen van dementie.
Auteur: Teunissen CE
Auteur: Teunissen CE
Auteur: Teunissen CE
Auteur: Teunissen, Charlotte E., Elias, Naura, Koel-Simmelink, Marleen J.A., Durieux-Lu, Sisi, Malekzadeh, Arjan, Pham, Thang V., Piersma, Sander R., Beccari, Tommaso, Meeter, Lieke H.H., Dopper, Elise G.P., van Swieten, John C., Jimenez, Connie R., Pijnenburg, Yolande A.L.
Magazine: Alzheimer's & Dementia
Auteur: del Campo, Marta, Jongbloed, Wesley, Twaalfhoven, Harry A. M., Veerhuis, Robert, Blankenstein, Marinus A., Teunissen, Charlotte E.
Magazine: Frontiers in neurology
Het doel van het project ‘PRODIA’’ is de patientenzorg te verbeteren. Dit willen we bereiken door nieuwe, specifieke biomarkers in hersenvloeistof voor verschillende vormen van dementie te ontwikkelen. Biomarkers zijn bijvoorbeeld eiwitten die voorkomen in lichaamsvloeistoffen zoals hersenvloeistof. Deze biomarkers komen vrij in het lichaam bij het aantreden van de ziekte. Verschillende ziekten heben eigen biomarkers nodig. Aan de hand van deze biomarkers kan sneller en nauwkeuriger een diagnose worden gesteld. Hiervoor maken we gebruik van resultaten uit al uitgevoerde studies om nieuwe biomarkers te ontdekken. We combineren resultaten die in hersenweefsel gevonden zijn met die in hersenvloeistof. Zo kunnen we biomarkers vinden die relevantie hebben voor het ziekteproces terwijl die ook in hersenvloeistof gemeten kunnen worden. Deze biomarkers zullen dan verder getest worden in hersenvloeistof van patienten met verschillende vormen van dementie. Een vroege diagnose heeft directe zin, om betere behandelingen te ontwikkelen en bij de juiste dementie patient toe te passen.