Mobiele menu

PRODIA: Development of biomarkers enabling early and accurate differential diagnosis of dementia

Uit de PRODIA studie blijkt dat de biomarker neurofilament light de ziekte van Alzheimer en frontotemporale dementie van elkaar kan onderscheiden. Dit kan helpen voor een betere diagnose dementie.

Ook al is er nog geen behandeling beschikbaar, een goede diagnose helpt om uw leven te plannen. Een goede diagnose helpt de arts om passende zorg te geven. Ook is een goede diagnose belangrijk om nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Doel

Het doel van dit project is de patiëntenzorg te verbeteren door biomarkers te ontwikkelen. De biomarkers kunnen we de vroege diagnose van dementie aantonen, en verschillende subtypes van dementie onderscheiden.

Aanpak

Met de proteomics technologieën kunnen nieuwe biomarkers ontdekt worden in de CSF, de hersenvloeistof. We hebben eerst veelbelovende biomarkers geselecteerd met behulp van proteomic databases. Vervolgens hebben we kandidaat biomarkers klinisch gevalideerd met een grote groep patiënten met verschillende types dementie. Ook hebben we de relatie tussen de kandidaat biomarkers en de ontwikkeling van de ziekte onderzocht.

Resultaten

De resultaten van PRODIA hebben ons geleerd dat neurofilament light gebruikt kan worden om specifieke vormen van dementie te onderscheiden. Dit eiwit is met name verschillend tussen mensen met de ziekte van Alzheimer en mensen met frontotemporale dementie.

Ook is er een bloedtest opgezet (toepasbaar in de klinische praktijk) om neurofilament in patiënten met dementie te meten. In het vervolgproject wordt de neurofilament light bloedtest geïmplementeerd.

Verder heeft PRODIA ons veel geleerd over welke strategieën goed werken om nieuwe diagnostische tests te ontwikkelen.

Meer informatie

Producten

Titel: Identification of novel diagnostic CSF biomarkers for pathological subtypes of FTD with high discriminatory power
Auteur: Teunissen CE
Titel: Identification of novel diagnostic CSF biomarkers for pathological subtypes of FTD with high discriminatory power.
Auteur: Teunissen CE
Titel: PRODIA Development of specific biomarkers for differential diagnosis of dementia
Auteur: Teunissen CE
Titel: Novel diagnostic cerebrospinal fluid biomarkers for pathologic subtypes of frontotemporal dementia identified by proteomics
Auteur: Teunissen, Charlotte E., Elias, Naura, Koel-Simmelink, Marleen J.A., Durieux-Lu, Sisi, Malekzadeh, Arjan, Pham, Thang V., Piersma, Sander R., Beccari, Tommaso, Meeter, Lieke H.H., Dopper, Elise G.P., van Swieten, John C., Jimenez, Connie R., Pijnenburg, Yolande A.L.
Magazine: Alzheimer's & Dementia
Titel: Facilitating the Validation of Novel Protein Biomarkers for Dementia: An Optimal Workflow for the Development of Sandwich Immunoassays
Auteur: del Campo, Marta, Jongbloed, Wesley, Twaalfhoven, Harry A. M., Veerhuis, Robert, Blankenstein, Marinus A., Teunissen, Charlotte E.
Magazine: Frontiers in neurology

Verslagen


Eindverslag

Het doel van het project ‘PRODIA’’ is de patientenzorg te verbeteren. Dit willen we bereiken door nieuwe, specifieke biomarkers in hersenvloeistof voor verschillende vormen van dementie te ontwikkelen. Biomarkers zijn bijvoorbeeld eiwitten die voorkomen in lichaamsvloeistoffen zoals hersenvloeistof. Deze biomarkers komen vrij in het lichaam bij het aantreden van de ziekte. Verschillende ziekten heben eigen biomarkers nodig. Aan de hand van deze biomarkers kan sneller en nauwkeuriger een diagnose worden gesteld. Hiervoor maken we gebruik van resultaten uit al uitgevoerde studies om nieuwe biomarkers te ontdekken. We combineren resultaten die in hersenweefsel gevonden zijn met die in hersenvloeistof. Zo kunnen we biomarkers vinden die relevantie hebben voor het ziekteproces terwijl die ook in hersenvloeistof gemeten kunnen worden. Deze biomarkers zullen dan verder getest worden in hersenvloeistof van patienten met verschillende vormen van dementie. Een vroege diagnose heeft directe zin, om betere behandelingen te ontwikkelen en bij de juiste dementie patient toe te passen.

Kenmerken

Projectnummer:
733050206
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. ing. C.E. Teunissen
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie VUmc