Mobiele menu

Reducing aggression among chronic psychiatric inpatients through supplementation of multivitamins, minerals and n-3 fatty acids

Samenvatting na afronding

Agressie komt veel voor in de langdurige psychiatrische zorg. Eerdere studies hebben laten zien dat voedingssupplementen de incidentie van gewelddadig en antisociaal gedrag bij schoolkinderen en gedetineerden met zo’n 30% deed afnemen.

In een gerandomiseerd onderzoek is binnen verschillende GGZ-instellingen in Nederland en België onderzocht of het toedienen van voedingssupplementen ook zorgt voor een vermindering van agressie onder langdurig opgenomen psychiatrische patiënten.
In totaal deden er 176 deelnemers mee aan de studie. De gemiddelde leeftijd was 49.3 jaar, waarvan 64.2% man.

Resultaten

Er werd geen verschil in het aantal agressie incidenten gevonden bij patiënten die supplementen kregen vergeleken met hen die placebo-capsules kregen. Ook ten aanzien van de ernst of het type agressie-incident werden er geen significante verschillen gevonden. Daarnaast rapporteerden de deelnemers geen verschil in stemming en kwaliteit van leven tussen de groepen.
 

Samenvatting bij start

In Nederland zijn ongeveer elf duizend mensen langdurig opgenomen vanwege een ernstige psychiatrische aandoening, van wie tweeduizend in een gesloten setting. Een van de redenen voor langdurige opname kan zijn dat deze mensen door hun aandoening een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. In dit onderzoeksproject wordt onderzocht of het innemen van voedingssupplementen bij langdurig opgenomen psychiatrisch patiënten een gunstig effect heeft op hun gedrag. Uit eerder interventieonderzoek is namelijk gebleken dat voedingssupplementen het aantal incidenten verminderd bij zowel opstandige en gedragsgestoorde kinderen als van agressieve gedetineerden. De voedingssupplementen bevatten visolie (omega-3 vetzuren), multivitaminen en mineralen, en dat effect wordt vergeleken met placebo. Indien er een gunstig effect wordt gevonden, dan zou dat de kwaliteit van leven van de patiënten verbeteren en de zorgkosten verminderen.

Verslagen


Eindverslag

Agressie komt veel voor in de langdurige psychiatrische zorg in Nederland. Blootstelling aan frequent voorkomende of ernstige agressie incidenten kan leiden tot zowel fysieke als psychologische gevolgen, zowel bij medepatiënten als bij verplegend personeel. Bij deze laatste groep is het een van de belangrijkste redenen van ziekteverzuim. Een aantal interventie trials hebben laten zien dat multivitaminen-, mineralen- en vetzuursuppletie de incidentie van gewelddadig en antisociaal gedrag bij
schoolkinderen en gedetineerden met zo’n 30% deed afnemen. Wij hebben binnen verschillende GGZ instellingen in Nederland en België onderzocht of deze voedingsmiddeleninterventie bij kan dragen aan een vermindering van het aantal agressie incidenten onder langdurig opgenomen psychiatrisch patiënten in een gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd, dubbelblind onderzoek. Als secundaire uitkomstmaten werden ook de ernst van de incidenten, de stemming, de kwaliteit van leven en de voedingsstatus van de deelnemende patiënten gemeten.

In Nederland zijn veel psychiatrisch patiënten langdurig opgenomen. In deze setting komen agressie incidenten (zowel verbaal als fysiek) veelvuldig voor (zo’n 15 incidenten per bed per jaar), wat grote persoonlijke en financiële consequenties heeft (mede door de zeer intensieve zorg en mogelijk letsel en arbeidsverzuim bij verplegend personeel). Een aantal gerandomiseerde dubbelblinde trials hebben laten zien dat multivitaminen-, mineralen- en vetzuursuppletie de incidentie van gewelddadig en antisociaal gedrag bij schoolkinderen en gedetineerden met zo’n 30% deed afnemen. Wij onderzoeken binnen verschillen GGz instellingen in Nederland en België of deze voedingsmiddeleninterventie bij kan dragen aan een vermindering van het aantal agressie incidenten onder langdurig opgenomen psychiatrisch patiënten in een gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd, dubbelblind onderzoek. Als secundaire uitkomstmaten worden ook de ernst van de incidenten, de stemming, de kwaliteit van leven en de voedingsstatus van de deelnemende patiënten gemeten.

Kenmerken

Projectnummer:
836031016
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2021
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
N. de Bles PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Leiden University Medical Center