Mobiele menu

Registratie aan de bron 2017

Zorginformatie is de rode draad in het zorgproces. Artsen, verpleegkundigen, de patiënten zelf en andere zorgverleners die bij het zorgproces betrokken zijn, leggen voortdurend allerlei gegevens vast. Eenduidig en gestandaardiseerd registreren maakt het mogelijk om die zorginformatie te delen met collega-zorgverleners, in eigen huis of in het zorgnetwerk. Eenduidige en gestandaardiseerde registratie is ook een belangrijke basis voor kwaliteitsregistraties en wetenschappelijk onderzoek.

Doel

Het Citrienfondsprogramma 'Registratie aan de bron' streeft naar het verspreiden van geleerde lessen uit de afgelopen jaren, leren van elkaar en het creëren van de brede bewustwording dat eenmalige en eenduidige registratie van zorginformatie leidt tot betere zorg.

Onze doelstellingen:

  • Proactief stimuleren van de veranderkundige implementatie in de huizen.
  • Het monitoren en ondersteunen van de implementatie van de standaarden in de huizen en zo eenduidige registratie faciliteren.
  • Meervoudig gebruik van brondata vergroten.
  • Coördineren van samenwerkingskansen tussen en binnen de ziekenhuizen en het centraal faciliteren van deze samenwerkingsprojecten door een op te starten platform.
  • Blijven verspreiden van het principe van Registratie aan de bron aan zorgverleners buiten de ziekenhuizen.

Aanpak/werkwijze

We verspreidden de geleerde lessen uit de afgelopen jaren (2015-2016) en leerden van elkaar. Ook creëerden we meer bewustwording dat eenmalige en eenduidige registratie van zorginformatie betere zorg biedt. Onze aandacht ging nog meer uit naar de implementatie in de ziekenhuizen. Het accent schoof van ‘technische’ implementatie naar ‘organisatorische’ implementatie. De nadruk lag op het vergroten van de betrokkenheid van zorgverleners, aandacht en verspreiding voor het principe van Registratie aan de bron in onderwijs en nascholing en best practices.

Samenwerkingspartners

We werkten zowel binnen als buiten het programma samen met betrokkenen uit de umc’s, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Beroepsvereniging Verpleegkundigen Verzorgenden, Nictiz, Federatie Medisch Specialisten, GGZ Nederland en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie. In een ‘ronde langs de velden’ hielden we per umc een interview met de roadmaptrekker (verantwoordelijk voor het uitvoeren en behalen van de doelstellingen van de roadmap), de CMIO (Chief Medical Information Officer) en de informatiearchitect.

Resultaten

We investeerden veel tijd en energie in activiteiten die bijdragen aan de mentale transitie van de zorgverlener. Het ontwikkelde spel ‘Serious Game’ opende vele deuren. Door communicatie over de resultaten en geleerde lessen uit de projecten, hebben zorgverleners, projectleiders, informatiearchitecten en medewerkers van kwaliteitsregistraties samen laten zien dat eenduidig vastleggen voor meervoudig gebruik werkt! We besteedden meer aandacht aan de implementatie in de umc’s en in de algemene ziekenhuizen.

Vervolg

We starten met een vervolgproject Registratie aan de bron 2018.

ZonMw en Citrienfonds

Binnen het Citrienfonds werkt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, universitaire medische centra en wij samen om de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in de toekomst op niveau te houden. Dit doen we met het doel om een duurzame gezondheidszorg te bevorderen.

Verslagen


Eindverslag

Het programma Registratie aan de bron heeft in 2017 echt momentum gekregen. Steeds meer vooroplopende zorgverleners staan klaar om hun collega’s te laten zien wat de meerwaarde is van eenduidig registreren voor hergebruik. De verbreding naar de rest van het Nederlandse zorgveld heeft een vlucht genomen doordat de Basisgegevensset Zorg en het model van de zorginformatiebouwstenen tot landelijke standaarden zijn benoemd in het Informatieberaad. Dit is voor het programma een belangrijke mijlpaal en daar is hard aan gewerkt.

In 2017 lag de focus van het programma op de verbinding met de zorgverlener. Daarom heeft het programma veel tijd en energie geïnvesteerd in activiteiten die bijdragen aan de mentale transitie van de vastlegger. Met de hiervoor ontwikkelde serious game Medisch Centrum Oost gaan er deuren open die eerder gesloten bleven. Door de resultaten en geleerde lessen van de zogenoemde versnellingsprojecten een podium te bieden in de communicatie-uitingen van het programma, hebben zorgverleners, projectleiders, informatiearchitecten en medewerkers van kwaliteitsregistraties samen laten zien dat het kan: eenduidig vastleggen voor meervoudig gebruik werkt! In 2017 ging de aandacht van het programma Registratie aan de bron ook nog meer dan in voorgaande jaren uit naar de implementatie in de umc’s, en de algemene ziekenhuizen. Dit is waar de veranderingen, die nodig zijn om te komen tot registeren aan de bron, plaats vinden.

Het programma Registratie aan de bron begint zich tot slot als een olievlek te verspreiden. Waar het programma begon als een project van de samenwerkende umc’s en Nictiz, maken naast de NFU, Nictiz en de NVZ inmiddels ook V&VN en FMS deel uit van het programma. Ook heeft GGZ Nederland de principes en standaarden van Registratie aan de bron omarmd en deze worden opgenomen in het VIPP-programma van de GGZ (Patientconnect ).

Kenmerken

Projectnummer:
8392010012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2018
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. C.J. Bouma
Verantwoordelijke organisatie:
Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra