Rol van genetische factoren bij ernstige of langdurige gevolgen van coronavirusinfectie bij kinderen
In zeldzame gevallen kunnen kinderen na een corona-infectie een levensbedreigende ontstekingsziekte krijgen. Dit heet MIS-C (multi-system inflammatory syndrome in children). Ook zijn er kinderen die na een corona-infectie langdurig gezondheidsklachten houden. Dit wordt ‘post-COVID klachten’ of ‘long COVID’ genoemd. Het is op dit moment niet helemaal duidelijk waarom sommige kinderen ernstige of langdurige klachten krijgen na een corona-infectie, terwijl de meeste kinderen weinig tot geen klachten krijgen.
Doel
In dit onderzoek wordt onderzocht of kinderen die MIS-C of post-COVID klachten hebben gehad erfelijke afwijkingen hebben in de afweer. Hierdoor hopen de onderzoekers beter te begrijpen waardoor sommige kinderen zo ziek worden na een corona-infectie. En als we dit beter begrijpen kan dit uiteindelijk tot nieuwe en betere behandelingen leiden.
Onderzoeksopzet
De onderzoekers gaan genetisch onderzoek doen bij kinderen met MIS-C hebben gehad en kinderen die post-COVID klachten hebben. Hierbij kijken ze naar genen die belangrijk zijn voor de afweer. Dit zullen ze vergelijken met kinderen die wel een corona-infectie kregen, maar hier niet of weinig last van hadden.
Uitvoerende partijen
Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC), Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Spaarne Gasthuis, Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht), ErasmusMC, COPP-consortium (www.covidkids.nl).
Context
Dit onderzoek is 1 van de studies op het gebied van onderzoek naar optimale medisch-specialistische zorg bij COVID-19. De onderzoeken hebben als doel het beantwoorden van belangrijke kennishiaten op gebied van behandeling. ZonMw faciliteert deze onderzoeken in het COVID-19 deelprogramma Behandeling om een bijdrage te leveren aan het bevorderen van optimale zorg voor COVID-19. De kennishiaten zijn geïdentificeerd door de Multidisciplinaire Wetenschapscommissie COVID-19 van de Federatie Medisch Specialisten (FMS).
Meer informatie
Hoofdaanvrager, projectleider en penvoerder: E. Buddingh (LUMC