Mobiele menu

Rouwzorg door verpleegkundigen bij naasten van een patiënt op de intensive care

Video over rouwzorg op de IC

Bekijk de korte video over rouwzorg op de IC op de website van Stichting FCIC:

Afbeelding
Screenshot video over project STRIC

De IC, vol hectiek en medische apparatuur belemmert intiem afscheid bij overlijden. Naasten hebben daarom een verhoogd risico op een complex rouwproces. Verpleegkundigen zijn de professionals bij uitstek om naasten te ondersteunen (rouwzorg).

Doel

Om verpleegkundigen hierbij te helpen heeft een multidisciplinair projectteam een voorbeeld uit het Erasmus MC doorontwikkeld tot de Toolbox STRIC.

Resultaten

Deze toolbox omvat 4 thema’s:

  • handvatten voor communicatie
  • een afscheidsmand (of waakdoos)
  • het creëren van een warme huiselijke sfeer
  • het organiseren van nazorg

Daarnaast is veel materiaal ontwikkeld om implementatie te bevorderen:

en specifieke strategieën om de toolbox overal te kunnen implementeren.

Afscheidsmand

Bekijk de korte video over de afscheidsmand op de website van Stichting FCIC:

Afbeelding
Screenshot video over afscheidsmand die ontwikkeld is binnen het project STRIC

Vlog

Meer weten? Dit project en 9 andere projecten gaan aan de slag met een toegankelijk overzicht van goed beschreven praktijkvoorbeelden in de verpleging en verzorging. In een vlogreeks stellen zij zichzelf voor.

> Bekijk de vlogreeks

Producten

Titel: Hoe gaan we om met nabestaanden op de intensive care?
Auteur: Margo van Mol en projectgroep STRIC
Titel: Animatie afscheidsmand intensive care
Auteur: Margo van Mol en projectgroep STRIC
Titel: Informatie voor publiek
Auteur: Projectgroep STRIC
Link: https://icconnect.nl/na-de-ic/
Titel: Handreiking voor professionals
Auteur: Margo van Mol, Erica Witkamp, Peter Spronk, Mustafa Bulut en projectgroep STRIC
Titel: Leaflet en affiche voor professionals
Auteur: Projectgroep STRIC
Titel: Interculturele rouwzorg
Auteur: Mustafa Bulut en projectgroep STRIC

Verslagen


Eindverslag

De intenisve care afdeling, vol hectiek en medische apparatuur belemmert intiem afscheid bij overlijden. Naasten hebben verhoogd risico op een complex rouwproces. Verpleegkundigen zijn de professionals bij uitstek om naasten te ondersteunen. Om hen wat in handen te geven heeft een multidisciplinair projectteam een voorbeeld uit het Erasmus MC doorontwikkeld tot de Toolbox STRIC. Deze omvat vier thema’s: handvatten voor communicatie, een afscheidsmand (of waakdoos), het creëren van een warme huiselijke sfeer en het organiseren van nazorg. Daarnaast is veel materiaal ontwikkeld om implementatie te bevorderen. Alle materialen zijn publiekelijk toegankelijk via www.fcic.nl/onze-projecten/rouwzorg, namelijk: Een poster, folder en animatievideo over de toolbox, een video over rouwzorg op de IC, een (bijna gratis!) e-learning interculturele rouwzorg, en specifieke strategieën om de toolbox overal te kunnen implementeren. Voor meer informatie zie ook: STerven en Rouwen op de IC (STRIC) - Hogeschool Rotterdam.
Het project heeft de naam STRIC gekregen; STerven en Rouwen op de Intensive Care. Kern van STRIC is uitbreiding van kennis en vaardigheden van IC-verpleegkundigen in de ondersteuning van naasten tijdens en na het overlijden van de patiënt. Zij kunnen leiderschap tonen in het multidisciplinaire IC-team en zo bijdragen aan het implementeren van een kwalitatief excellente palliatieve benadering. Op basis van ervaringen en de literatuur verwachten we dat dit nabestaanden helpt; doordat nabestaanden de situatie van overlijden op de IC-afdeling beter verwerken, kunnen gezondheidsproblemen zoals complexe rouw, depressie en posttraumatische stress worden voorkomen of verminderen en daalt de zorgvraag. Momenteel zijn we bezig met de voorbereidingen en het ontwerpen van educatief materiaal zoals een interactieve workshop, filmopname van ervaringsverhalen, samenstelling van een afscheidsmand en een praktische handleiding voor de professionals.

Kenmerken

Projectnummer:
10040012010004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.M.C. van Mol
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool Rotterdam
Afbeelding

Margo van Mol

Lees meer over Margo van Mol.
Afbeelding

Beschrijven van goede praktijkvoorbeelden

Om goede voorbeelden breed in de praktijk te kunnen toepassen, is het belangrijk dat er goede beschrijvingen van zijn. Daarom hebben we 10 projecten gefinancierd die hiermee aan de slag gaan. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.