Mobiele menu

Samen leren en verbeteren in het verpleeghuis – Op weg naar persoonsgerichte zorg en ondersteuning

Goede verpleeghuiszorg stelt de ‘cliënt centraal’. Maar wat merken cliënten en hun naasten er zelf van? En wat betekent het concreet voor het handelen van zorgverleners?

Doel

Binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWOL) wordt een lerend netwerk persoonsgerichte zorg en ondersteuning in het verpleeghuis opgezet, waarin cliënten, naasten en zorgverleners gezamenlijk werken aan optimalisering van het leven en werken in het verpleeghuis.

Werkwijze

Door actieonderzoek en in co-creatie met partners uit onderzoek, onderwijs en praktijk wordt de multi-component aanpak ‘Ruimte voor Zorg’ ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd. Dit leidt tot:

  • indicatoren voor het inzichtelijk maken van hoe en in welke mate verpleeghuizen aan het leren en verbeteren zijn
  • een methode om het leren en verbeteren in verpleeghuizen te stimuleren vanuit de zorgrelatie (cliënt, naaste, zorgverlener)
  • inzicht in de toepasbaarheid en effecten van deze methode op de ervaren kwaliteit van zorg vanuit cliëntperspectief en op de kwaliteit van werk

Interview

Hoe stel je de cliënt centraal in de verpleeghuiszorg? In het interview met onderzoekers Ramona Backhaus en Johanna Rutten (Universiteit Maastricht) en hbo-verpleegkundige Melissa Bettink lees je 4 tips voor cliëntgericht leren en verbeteren.

> Lees het interview en bekijk de tips

Genomineerd voor ValueBased HealthCare Prize 2021!

Dit project is genomineerd voor de ValueBased HealthCare Prize 2021. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 19 mei 2021. Tot die tijd kan er op de genomineerden (en dus op dit project) worden gestemd. Dit project staat vermeld als nummer 3: Creating Value in Nursing Homes.

> lees meer over de genomieerden en het stemmen

Producten

Titel: Working in a Dutch nursing home during the COVID-19 pandemic: Experiences and lessons learned
Auteur: Johanna E.R. Rutten, Ramona Backhaus, Jan PH Hamers, Hilde Verbeek
Magazine: Nursing Open
Begin- en eindpagina:
Titel: Work environment and person-centered dementia care in nursing homes–a cross-sectional study
Auteur: Johanna E. R. Rutten Msc, Ramona Backhaus PhD, Frans Tan PhD, Marleen Prins MSc, Henriette van der Roest PhD, Ceciel Heijkants MSc, Jan P. H. Hamers, Hilde Verbeek
Magazine: Journal of Nursing Management
Begin- en eindpagina:
Link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jonm.13386
Titel: , Working as a nurse in a long-term care facility during the COVID-19 pandemic: Experiences and lessons learned. 19. Deutscher Kongress für Versorgungsforschung 2020
Auteur: Rutten JER, Backhaus R, Hamers JPH., Verbeek H

Kenmerken

Projectnummer:
516012515
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2024
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. H Verbeek
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht Universitair Medisch Centrum Plus
Afbeelding

Leren en verbeteren

Nieuwe kennis en innovaties onderdeel maken van de dagelijkse praktijk kan alleen als zorgprofessionals en zorgorganisaties duurzaam en systematisch leren en verbeteren. Daarom financieren we 13 projecten waarin projectteams werken aan methodiekontwikkeling en onderzoek. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.