Mobiele menu

The SIX (Shoulder Injection and eXercise) Study; A pragmatic study for the treatment of persistent shoulder pain in primary care

Een Nederlandse huisarts heeft wekelijks zo’n twee patiënten met schouderklachten op het spreekuur. Naast het geven van voorlichting over mogelijke oorzaken/behandelingen en pijnstillers kan de huisarts volgens de richtlijn kiezen voor een schouderinjectie of voor een verwijzing naar een fysiotherapeut. Het is echter onbekend welke van deze behandelingen beter is voor de patiënt, met name op de lange termijn.

Doelstelling

De SIX studie gaat onderzoeken of patiënten met aanhoudende schouderklachten beter af zijn met een (corticosteroïd) injectie in de schouder of met een verwijzing naar een fysiotherapeut voor een oefenprogramma.

Uitkomsten

Na 6 weken en na 3, 6 en 12 maanden zullen alle deelnemende patiënten gevraagd worden naar hun schouderklachten, maar ook naar eventuele slaapproblemen en kwaliteit van leven. Alle medische kosten en kosten door werkverzuim/arbeidsongeschiktheid worden vastgelegd om ook de kosten en baten van beide behandelingen te kunnen vergelijken.

Kenmerken

Projectnummer:
852002027
Looptijd: 83%
Looptijd: 83 %
2019
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. BW Koes PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Medisch Centrum