Mobiele menu

Van kwaliteit naar innovatie in de zorglandbouw

Aanleiding

De Nederlandse zorg krijgt in de komende jaren te maken met grote uitdagingen. Demografische ontwikkelingen en ontwikkelingen in de maatschappij zorgen voor een toenemende vraag naar zorg voor jeugd, ouderen en mensen met mentale uitdagingen. Tegelijkertijd is er te weinig personeel en geld om de zorg op de huidige manier te kunnen blijven leveren. Het moet anders.

De zorglandbouw heeft zich de afgelopen 25 jaar snel ontwikkeld. Er zijn nu meer dan 1.300 zorgboerderijen die dagbesteding, begeleiding, ambulante zorg, logeeropvang en woonzorg bieden aan verschillende groepen mensen. Zo helpen zij zo’n 30.000 mensen om het beste uit hun leven te halen en mee te doen in de samenleving. De sector, die werkt vanuit de waarden ‘Samen, Buiten, Gewoon’ gaat onderzoeken hoe innovaties zij middels innovaties de levenskwaliteit en zelfredzaamheid van mensen kunnen verbeteren en tegelijk de druk op de zorg kunnen verminderen.

Doelen

  • De zorglandbouw verder professionaliseren, met behoud van de kernkwaliteiten zoals cliënten/deelnemers deze ervaren. Dit gebeurt nu ook actiever in samenspraak met andere brancheorganisaties door uitbreiding van de reikwijdte van het kwaliteitskader en contractafspraken te verbeteren.
  • Aanjagen en versterken/faciliteren van innovatie gericht op de maatschappelijke uitdagingen van de zorg; onder andere door kennisuitwisseling te faciliteren.
  • Kennisverspreiding van eerdere resultaten te vergroten door de ontwikkeling en implementatie van nieuwe opleidingen, actieve communicatie via de kanalen rond de zorglandbouw, het organiseren van een landelijke conferentie, en de organisatie van kleinere kennisverspreidingsmomenten zoals nieuwsbrieven en webinars.

Aanpak/werkwijze 

  • Nieuwe cursussen ontwikkelen en beschikbaar maken 
  • Ondersteunen uitrol van de MBO opleiding "Begeleider Zorgboerderij'
  • Verdiepen thema dierenwelzijn in de zorg
  • Vergroten reikwijdte van integratie van kwaliteitskaders
  • Kennisuitwisseling faciliteren van meerdere innovatieprojecten rond Jeugdzorg, onderwijsreïntegratie, domein-overstijgende zorg bij ouderen, als ook een project rond Groene GGZ. 
  • In november een landelijke conferentie voor zorgaanbieders organiseren, waarbij de innovatieclusters in het licht van beleidsontwikkelingen samengebracht worden en toegankelijk zijn voor de hele sector. 

Samenwerkingspartners 

Andere brancheverenigingen en regionale leden van de Federatie, Ministerie van VWS, het Zorginstituut, de VNG en ZN.

(Verwachte) resultaten

  • De professionalisering van de zorglandbouw zal bijdragen aan de implementatie van domein-overstijgende zorg. 
  • Er zal op het vlak van dierenwelzijn, zorg analyse, dementie en innovatieve pilots kennisontwikkeling plaatsvinden met daarbij een groot en laagdrempelig bereik van zorgmedewerkers/zorgboeren. Deze kennis kan breed worden ingezet en direct bijdragen aan de levenskwaliteit van mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben.
  • Door middel van innovatieve projecten wordt onderzocht hoe de kernkwaliteiten van de zorglandbouw breder ingezet kunnen worden om een antwoord te kunnen bieden op de uitdagingen van de zorg.

Kenmerken

Projectnummer:
11060022410006
Looptijd: 11%
Looptijd: 11 %
2024
2025
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Maarten Fischer
Afbeelding
lzo illustratie

Verspreiding en implementatie van projectresultaten

Één van de uitgangspunten van het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning II (LZOII) is het benutten en implementeren van opgedane kennis en innovaties in de zorg -onderwijs -of beleidspraktijk van de langdurige zorg. Vanuit deze subsidieronde financiert ZonMw 5 projecten die hiermee aan de slag zijn gegaan. Dit project is er daar één van. Bekijk hier de andere projecten.