VIMP - In gesprek over leven en dood. Passende zorg en ondersteuning in de laatste levensfase voor niet-westerse migranten
Veel mensen weten weinig of niets over zorg en ondersteuning in de laatste fase van het leven. Dat is ook zo voor veel mensen met een migratieachtergrond. Daarom maakte Pharos in een eerder project films in 4 talen en organiseerde zij voorlichtingsbijeenkomsten om het gesprek op gang te brengen. Zorgorganisaties en Netwerken Palliatieve Zorg vinden het moeilijk om mensen met een migratieachtergrond te bereiken.
Doel
We willen graag dat meer mensen weten welke zorg er is in de laatste fase van het leven. Mensen kunnen dan beter beslissingen nemen, voorbereid zijn en meer regie nemen over hun eigen leven en de zorg die zij nodig hebben. We organiseerden opnieuw voorlichtingsbijeenkomsten in meer regio’s. En betrokken daar organisaties in de zorg bij. Zo leerden mensen met een migratieachtergrond en zorgorganisaties elkaar kennen binnen de Netwerken Palliatieve Zorg.
Aanpak/werkwijze
We trainden oude en nieuwe voorlichters om voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren over palliatieve zorg voor migranten. Ze deden dat in regio's met grote groepen migranten van Turkse, Marokkaanse, Chinese, Antilliaanse en Surinaamse afkomst. De voorlichters kregen een draaiboek, een PowerPoint, posters en ansichtkaarten. Ook maakten we nieuwe filmfragmenten waarin huisartsen in het Turks, Papiaments en Tamazight uitleg geven over morfinegebruik, palliatieve sedatie en euthanasie. Er was veel overleg met de Netwerken Palliatieve Zorg zodat zij de voorlichters leerden kennen.
Resultaten
Door de coronapandemie hebben we veel minder bijeenkomsten kunnen organiseren dan gepland. Toch leidden we nieuwe voorlichters op. We voegden filmfragmenten over nieuwe onderwerpen toe aan www.pharos.nl/ingesprek. De Netwerken Palliatieve Zorg hebben de voorlichters leren kennen, alhoewel dat nog beter kan. De bijeenkomsten en de materialen leveren een bijdrage aan meer aandacht voor interculturele zorg. In de hele maatschappij zien we deze aandacht terug.
ZonMw en interculturele palliatieve zorg
Voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten is een goede kwaliteit van leven belangrijk. Om zorg en ondersteuning zo goed mogelijk aan te sluiten op wensen en behoeften van élke patiënt in de palliatieve fase, en hun naasten, is het nodig om rekening te houden met gezondheidsverschillen en verschillen in culturele achtergronden. Met ons programma Palliantie investeren we in onderzoek naar hoe zorgverleners en zorgorganisaties in de palliatieve zorg dit het beste kunnen doen. Dit project is daar 1 van.
Producten
Auteur: Pharos
Link: http://www.pharos.nl/palliatievezorg
Auteur: Pharos en Creapolis
Auteur: Pharos; foto Marion Duimel
Auteur: Fatos Ipek-Demir en Gudule Boland
Auteur: Pharos/Gudule Boland
Link: https://tinyurl.com/2p8fnx8s
Auteur: Uitgevoerd door Jorien van Treeck en Heleen Koudijs
Verslagen
Eindverslag
In gesprek over leven en dood – deel 2
Aanleiding
Veel mensen weten weinig of niets over zorg en ondersteuning in de laatste fase van het leven. Dat is ook zo voor veel mensen met een migratieachtergrond. Daarom maakte Pharos films in vier talen en organiseerde voorlichtingsbijeenkomsten om het gesprek op gang te brengen.
Zorgorganisaties en netwerken palliatieve zorg vinden het moeilijk om mensen met een migratieachtergrond te bereiken. Pharos wil hen graag bij elkaar brengen.
Dit project is een vervolg op een project met dezelfde naam (dat was van 2015 tot 2018). Daarom staat er in de titel deel 2.
Activiteiten
We hebben oude en nieuwe voorlichters getraind om voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren over palliatieve zorg voor migranten. Ze deden dat in regio's met grote groepen migranten van Turkse, Marokkaanse, Chinese, Antilliaanse en Surinaamse afkomst.
De voorlichters hebben een draaiboek, een powerpoint, posters en ansichtkaarten gekregen. Er zijn ook nieuwe filmfragmenten gemaakt waarin huisartsen in het Turks, Papiaments en Tamazight uitleg geven over morfinegebruilk, palliatieve sedatie en euthanasie.
Er is veel overlegd met de netwerken palliatieve zorg zodat zij de voorlichters zouden leren kennen.
Resultaten
We willen bereiken dat meer mensen beter voorbereid zijn op de laatste levensfase en meer regie kunnen nemen over hun eigen leven en de zorg die zij nodig hebben. Door de coronapandemie hebben we veel minder voorlichtingsbijeenkomsten kunnen organiseren dan gepland.
Er zijn nieuwe voorlichters opgeleid die ingezet kunnen worden door zorgorganisaties en door de netwerken.
Er zijn nieuwe filmfragmenten toegevoegd aan www.pharos.nl/ingesprek
De Netwerken Palliatieve Zorg hebben de voorlichters leren kennen, maar nog niet zo goed als we zouden willen.
Impact
Zonder dit helemaal op ons conto te willen schrijven hebben we zeker wel bijgedragen aan meer aandacht voor interculturele zorg. In de hele maatschappij zien we deze aandacht terug.
Wat hebben we de afgelopen tijd gedaan:
1.Overleg met 12 netwerken, per mail en telefoon.
2.Nieuwe voorlichters werven.
3.Deelname aan een aantal symposia en bijeenkomsten over palliatieve zorg (door Gudule Boland en/of Fatoş Ipek-Demir).
4.Bijeenkomst i.s.m. NOOM voor nieuwe en bestaande voorlichters, ruim 50 aanwezigen (november 2019).
5.Voorlichtingsbijeenkomsten, maar minder dan gepland door corona.
6.Aanvullende scholing voor nieuwe voorlichters.