Mobiele menu

VIMP Landelijke Farmacotherapie Eindtoets Medicatieveiligheid;‘voorkomen is beter dan genezen’

Dit betreft een Verspreidings- en implementatie Impuls aanvraag (VIMP) als vervolg op het ZonMw-project Landelijke Farmacotherapie Eindtoets Medicatieveiligheid; 'Voorkomen is beter dan genezen’.

Tijdens de VIMP is de Landelijke Farmacotherapie Eindtoets Medicatieveiligheid geprofessionaliseerd door een nieuw systeem waarin toetsvragen kunnen worden gemaakt, gecontroleerd door andere docenten, en waarin de toets afgenomen kan worden. Daarnaast is onderzoek gedaan naar hoe de toets het best ingevoerd kan worden om te zorgen voor optimale motivatie en voorbereiding bij studenten. 

Resultaten

Het blijkt dat studenten gemotiveerd en voorbereid zijn voor de toets ongeacht aan welke faculteit zij studeren en hoe de toets wordt ingezet (verplicht/niet-verplicht, meetellen voor de directe voortgang/meetellen in het geheel binnen het portfolio). 
Ondanks dat, zien de onderzoekers dat studenten die de toets verplicht moesten maken voor hun voortgang de toets het best maken. 
Over het algemeen is verschil zichtbaar in de resultaten tussen universiteiten. Dit betekent dat het onderwijs dus nog verbeterd en geharmoniseerd kan worden. 
De toets is inmiddels ook in gebruik bij de opleiding Physician-Assistent (PA) in Utrecht. Andere PA en Advanced Nursing Practice opleidingen willen de toets ook gaan invoeren. 
 

Samenvatting bij start

Dit project heeft laten zien dat een Eindtoets gericht op kennis om veilig en effectief te kunnen voorschrijven succesvol kan worden geïmplementeerd in de huidige toetssystemen en dat het zorgt voor betere kennis en mogelijk ook voor betere vaardigheden bij toekomstige voorschrijvers.

Tijdens de VIMP zal de focus liggen op de verspreiding/implementatie maar ook op een kwaliteitsimpuls. Voor de verspreiding/implementatie zal worden onderzocht hoe de Eindtoets ook in de toekomst duurzaam ingezet kan worden in curricula waarin programmatisch toetsen een grote rol gaat krijgen.
Daarnaast zal worden georiënteerd naar de mogelijkheid om de Eindtoets te implementeren bij verschillende HBO-opleidingen.
Als kwaliteitsimpuls zullen de leerdoelen geactualiseerd en waar mogelijk aangevuld worden. Op basis hiervan kan de database van vragen worden uitgebreid en zal er gekeken worden naar de opties om meer de vaardigheden van de studenten te toetsen.

Kenmerken

Projectnummer:
836000950041
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Tichelaar
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum