Mobiele menu

Voortbouwen aan gezondheid. Urban Design for Improving Health in Groningen (UDIHiG) van plan naar realisatie

Dit living lab bouwde voort op het project UDIHiG. Uit dit project volgden stedenbouwkundige plannen. Middels virtual reality werden uitkomsten van de plannen getoetst bij bewoners, nog voor deze gerealiseerd zijn. Na het maken van plannen volgt vaak een stille fase. Dit living lab had als doel de fase na het maken van de plannen levend te houden en de weg vrij te maken naar implementatie.

Doel

Hoe zorg je ervoor dat bewoners de positieve energie en het vertrouwen in de vernieuwing vast houden? Het project beoogde de bewoners blijvend bij het werken aan hun wijk te betrekken, en moeilijkheden en kansen die relevante stakeholders zien ondervinden op weg naar realisatie van de plannen in kaart te brengen.

Aanpak/werkwijze

Het project focuste zich op kwetsbare wijken of vernieuwingsgebieden. Dit living lab analyseerde de veranderkundige condities, combineert die met placemaking activiteiten, en sorteert voor op strategieën die handen en voeten geven aan de ‘health-in-all-policies’ ambitie van de Wereldgezondheidsorganisatie. Door bewoners en stakeholders te enthousiasmeren en bewust te maken van het effect van ruimte op gezondheid effent het de weg naar implementatie van de plannen. In drie werkpakketten werd gewerkt aan het bouwen van een nieuwe website; een veranderkundige analyse en health in all policies; placemaking en borging van geleerde lessen in de gemeentelijke organisatie; en een ontwikkelplan.

Samenwerkingspartners

Het consortium dat betrokken was bij UDIHiG zette de samenwerking voort. Het is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, UMCG, de bewoners van Paddepoel, GGD Groningen, TU Delft en de gemeente Groningen. Daarnaast werd samengewerkt met de Stichting Co-creatie, Lab Kloppend Hart, scholen, politie en woningbouwverenigingen.

Resultaten

Het resultaat was een website om de uitkomsten van UDIHiG te borgen, archiveren en toegankelijk te maken zie https://paddepoel-gezonde-leefomgeving.nl/. Ook is er een ontwikkelingsplan en eindverslag gemaakt waarin de veranderkundig analyse operationeel werd gemaakt, hindernissen werden benoemd en activiteiten werden beschreven die bijdragen aan de bewonersbetrokkenheid. 

Afbeelding
Groningen

Video met resultaten

In de publicatie 'Domeinoverstijgend samenwerken aan een gezonde leefomgeving' leest u meer over de opbrengsten van de 3 living labs. Bekijk de video met resultaten en tips van living lab UDIHiG.
Afbeelding
aanzicht winkelcentrum
Bestand
Afbeelding
drie mensen aan een picknickbank
Bestand

Dit living lab bouwde voort op het project UDIHiG (Preventieprogramma).

Kenmerken

Projectnummer:
10820012210002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2023
2023
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. C Wagenaar PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Rijksuniversiteit Groningen