Mobiele menu

VRelax - Self-management of stress and sleep disturbances with virtual reality relaxation for people with mood, anxiety or psychotic disorders.

VRelax: ontspanning middels virtual reality bij psychiatrische ziekten

Vraagstuk:

Het verminderen van stress en het verbeteren van slaap zijn bekende strategieën in de behandeling van psychiatrische ziektes. Het blijkt echter dat patiënten met psychiatrische ziektes het lastig vinden om gewone ontspanningsoefeningen vol te houden. Ontspannen middels een virtual reality ontspannings-app, genaamd VRelax, lijkt een veelbelovend alternatief. Bij het gebruik van VRelax is namelijk minder concentratie en aandacht nodig.

Onderzoek:

In dit project wordt onderzocht of VRelax helpt om te ontspannen, stress te verlagen en slaap te verbeteren. Daarbij zal gemeten worden wat het effect van VRelax is op psychische en lichamelijke signalen van stress, uitgerustheid en slaapkwaliteit. Ook wordt gekeken naar het effect op psychiatrische symptomen, terugdringen van medicatiegebruik, kwaliteit van leven en kosten voor de maatschappij.

(Verwachte) Uitkomst:

De verwachting is dat VRelax leidt tot een verbetering van deze uitkomsten.

Producten van ZonMw

Lees ook het interview VRelax: ontspanning middels virtual reality bij psychiatrische ziekten uit onze artikelenreeks Inzet van leefstijlgeneeskunde in de curatieve zorg.

Kenmerken

Projectnummer:
555003206
Looptijd: 93%
Looptijd: 93 %
2020
2024
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. W.A. Veling
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen