ZINSITIEF: sensitief voor zingeving in sociaal werk
Projectomschrijving
Vroegtijdige signalering van zingevingsvragen en professionele ondersteuning helpt om gezondheidsproblemen te voorkomen die ontstaan door gebrek aan zingeving, en draagt bij aan een beter en zinvoller leven. Thuiswonende ouderen hebben zingevingsvragen die in het sociaal domein onvoldoende herkend worden en onvoldoende in samenwerking met ouderen zelf en met andere professionals zoals geestelijk verzorgers worden ondersteund. Projectleiders geestelijke verzorging zoeken naar een passende infrastructuur voor geestelijke verzorging in de eerste lijn, waarbij inzicht in de signaal- en eerste opvangfunctie van wijkprofessionals in het sociaal domein helpend is.
Doel
Het sociaal domein heeft een taak om zingevingsvragen te herkennen en te ondersteunen en dat vraagt om versteviging van competenties van sociaal werkers en om interdisciplinaire samenwerking. Met dit actieonderzoek wilden de betrokken projectleiders, geestelijk verzorgers, sociaalwerkorganisaties, ouderen en onderzoekers antwoord geven op de vraag: Hoe kunnen geestelijk verzorgers, sociaal werkers en vrijwilligers in het sociaal domein samen werken aan herkenning en ondersteuning van zingeving onder thuiswonende ouderen?
Aanpak/werkwijze
Binnen het actieonderzoek vormden ouderen, sociaal werkers, vrijwilligers, geestelijk verzorgers, studenten en onderzoekers op 4 plaatsen in Nederland een Living Lab. Hierbinnen werkten zij samen aan het realiseren van het doel. De werkgroepen werden gevormd in Nijmegen, Zwolle, Dalfsen en Meppel. Zij kwamen regelmatig bijeen voor kennisdeling, het stellen van doelen, en het formuleren van actieplannen. Naast de bijeenkomsten verzamelden zij informatie bij hun achterban over behoeften, knelpunten en verbeter- en samenwerkingsmogelijkheden, en testten zij nieuwe werkwijzen.
Resultaten
ZINSITIEF heeft inzichten opgeleverd over:
- het versterken van competenties van sociaal werkers en vrijwilligers in het herkennen van en ondersteunen bij zingevingsvragen onder thuiswonende ouderen
- het samenwerken van geestelijk verzorgers en sociaal werkers en vrijwilligers in het herkennen van en ondersteunen bij zingevingsvragen onder thuiswonende ouderen
- het ondersteuningsaanbod vanuit sociaalwerkorganisaties voor een goed en zinvol leven onder thuiswonende ouderen
De inzichten zijn in een rapportage beschreven en vertaald naar een ZINGENDA en een folder ‘Samenwerken in zingeving; elementen voor een infrastructuur voor GV-thuis in samenwerking met professionals en vrijwilligers in het sociale domein’.
‘Professionals en vrijwilligers in het sociaal domein krijgen steeds vaker te maken met zingevingsvragen van thuiswonende ouderen. ’Franka Bakker en Marieke Sportel vertellen over hun actieonderzoek.
> Lees het interview


Hoe kunnen geestelijk verzorgers, sociaal werkers en vrijwilligers in het sociaal domein optimaal samenwerken aan herkenning en ondersteuning van zingevingsvragen?
Producten
Auteur: Franka Bakker Theo van Leeuwen
Link: http://www.hbo-kennisbank.nl
Auteur: Hogeschool Windesheim
Link: http://www.kenniswerkplaatszingeving.nl/cddata/0139/files/ZINGENDA_2022.pdf
Auteur: Hogeschool Windesheim
Auteur: Anja Visser, Franka Bakker
Auteur: Franka Bakker, Theo van Leeuwen
Auteur: Theo van Leeuwen, Franka Bakker
Auteur: Franka Bakker, Theo van Leeuwen
Auteur: Susan Hupkens, Franka Bakker
Link: https://www.agora.nl/nieuws/masterclass-zin-in-het-latere-leven/
Auteur: Aliza Damsma, Franka Bakker en anderen
Auteur: Bakker FC
Magazine: Sozio SPH
Verslagen
Samenvatting van de aanvraag
Zingeving is essentieel voor een goed leven. Geestelijk verzorgers zijn deskundigen in het herkennen en ondersteunen van vragen die daaraan gerelateerd zijn. Steeds vaker krijgen ook sociaal werkers en vrijwilligers in hun werk te maken met vragen rondom zingeving, maar die worden door hen niet altijd herkend en/of ondersteund. Met dit project willen we bereiken dat zingeving in het sociaal domein een structurele plaats krijgt, om herkenning van behoefte aan en implementatie van ondersteuning te bevorderen. Via actieonderzoek werken we daaraan, met als te beantwoorden vraag: Hoe kunnen geestelijk verzorgers, sociaal werkers en vrijwilligers in het sociaal domein samen werken aan herkenning en ondersteuning van zingeving onder thuiswonende ouderen? Sociaalwerkorganisaties, netwerken palliatieve zorg, geestelijk verzorgers, ouderen, vrijwilligers, studenten en onderzoekers werken gezamenlijk aan dit thema, in Nijmegen, Zwolle, Dalfsen en Meppel.