Mobiele menu

Zorgmijding en verminderde toegankelijkheid van zorg tijdens de COVID19 pandemie - beloop en lange termijn effecten op incidentie en prognose van hart- en vaatziekten en kanker in Nederland

Tijdens de eerste fase van de pandemie ging 1 op de 5 mensen niet naar de dokter. Daarnaast hebben zorgverleners afspraken uitgesteld vanwege COVID-19. Of deze veranderde toegang tot zorg heeft geleid tot ernstigere vormen van hart- en vaatziekten en kanker is onduidelijk.

Doel

In dit project beantwoorden wij deze vragen:

  1. In welke mate en door wie is er minder zorg ontvangen?
  2. Wat zijn de effecten hiervan op de ernst van hart- en vaatziekten en kanker?
  3. In hoeverre zijn door het aangepaste zorgaanbod de gesprekken tussen arts en patiënt veranderd?

Werkwijze

Als antwoord op vraag 1 berekenen wij hoeveel mensen tijdens de pandemie de huisarts bezochten met klachten passend bij hart- en vaatziekten of kanker, vergeleken met jaren daarvoor. Voor vraag 2 kijken wij of er ernstigere diagnoses zijn vastgesteld dan voorheen, zoals uitgezaaide vormen van kanker. Voor vraag 3 onderzoeken wij met vragenlijsten hoe het aangepaste zorgaanbod, zoals videoconsulten, arts-patiënt gesprekken heeft beïnvloed.

Blog

In deze blog vertellen projectleiders Charles Helsper (arts-epidemioloog), Silvan Licher (arts-epidemioloog) en Evelien de Schepper (huisarts-epidemioloog) waar hun onderzoek precies over gaat en waarom dat belangrijk is.

> Lees de blog

Kenmerken

Projectnummer:
05160482220001
Looptijd: 88%
Looptijd: 88 %
2022
2025
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. C.W. Helsper
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Medisch Centrum
Afbeelding

Onderzoek naar gevolgen voor non-COVID-19-patiënten

Met uitkomstinformatie kunnen zorgprofessionals beter samen beslissen met de patiënt, en leren en verbeteren voor de toekomst. Daarom financieren we onderzoek naar kennishiaten rondom de gevolgen van COVID-19 voor patiënten die geen COVID-19 hebben (non-COVID-19-patiënten). Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.