Autologe Vettransplantatie (AFT) bij borstreconstructies na borstkanker; de techniek van de toekomst bij borstreconstructies.
Projectomschrijving
Steeds meer vrouwen maken gebruik van de mogelijkheid tot borstreconstructie na een borstverwijderingsoperatie ter behandeling van borstkanker. Op dit moment bestaan er twee soorten borstreconstructie technieken die als effectief en veilig worden beschouwd in Nederland. De meest toegepaste techniek maakt gebruik van prothesen. Deze prothesen worden tijdens een operatie onder de borstspier geplaatst. Andere technieken om een borst te maken gebruiken lichaamseigen weefsel. Meestal wordt de nieuwe borst van huid en vetweefsel vanuit de buik gemaakt (DIEP flap). Beide technieken hebben echter ook diverse nadelen, en zijn niet voor iedereen geschikt.
Autologe vettransplantatie, ofwel lipofilling, is een techniek die al jaren wordt gebruikt voor correctie van afwijkingen van de borst. In dit onderzoek wordt onderzocht of lipofilling in combinatie met externe expansie als een nieuwe borstreconstructietechniek na een borstamputatie veilig en met goede resultaten toegepast kan worden.
Meer informatie
Bekijk informatie over dit project op de website van Zorginstituut Nederland en op de website van The BREAST trial