Mobiele menu

Citrienfonds 3.0 - Landelijke coördinatie en communicatie NFU

Als zorgprofessionals bieden we Nederland elke dag zorg van topniveau. Maar we zien ook punten waarop het beter kan. Gelukkig zijn er veel ideeën van professionals in de zorg om deze uitdagingen aan te pakken. Het Citrienfonds is er om deze ideeën verder te brengen naar de praktijk. Zo maken we de zorg toekomstbestendig. Dat doen we met de 3 programma’s. 

Doel

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) begeleidt 2 programma’s met landelijke coördinatie en communicatie: 

  1. Het verkleinen van gezondheidsachterstanden – Digitaal Mee in de Zorg
  2. Duurzaamheid in de zorg – Samen de Zorg Vergroenen

Een derde project Innovatie van de arbeidsmarkt – Anders Werkt Beter zit nog in de beoordelingsfase. 

Hierbij hebben we 2 doelstellingen:

  1. Het ondersteunen van de programma’s in het bereiken van hun doelstellingen en het verspreiden en borgen van hun resultaten.
  2. Zichtbaar maken wat de waarde van het Citrienfonds is voor de transitie naar passende zorg, en de rol van de universitair medisch centra (umc’s) daarin.

Aanpak/werkwijze

We sturen op bestuurlijk draagvlak en commitment, monitoren de voortgang van de programma’s, signaleren kansen en knelpunten en stimuleren het borgen van opgedane kennis en ontwikkelde producten. In de beginfase ondersteunen we de programma’s met het inrichten van de organisatie, het samenbrengen van expertise en het verbinden met belangrijke stakeholders.

Verder zien we toe op de samenhang tussen de programma’s en bevorderen we de bekendheid en zichtbaarheid van hun resultaten. Tot slot zorgen we dat programma’s van elkaar kunnen leren. We faciliteren bijeenkomsten voor het delen van kennis en ervaringen rond gezamenlijke knelpunten en overkoepelende thema’s.

Samenwerkingspartners

We doen dit in samenwerking met een groot aantal stakeholders. Dit doen we om het succes van de programma’s te bevorderen, elkaar te versterken en het wiel niet opnieuw uit te vinden. We werken nauw samen met partijen die betrokken zijn bij het Integraal Zorgakkoord, in het bijzonder collega zorgkoepels als de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Verder zoeken we samenwerking met bestaande initiatieven zoals het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Tot slot stemmen we af met de stuurgroepen van de 3 programma’s en met bestuurlijke gremia binnen de NFU.

Verwachte resultaten

Onze verwachte resultaten zijn: 

  • We leveren een periodiek overzicht op van de voortgang van de programma’s. Dit doen we op een transparante, publieksvriendelijke manier.
  • We organiseren sessies waarin het delen van kennis en ervaringen en het afstemmen van de activiteiten centraal staan.
  • We ondersteunen de programma’s met een huisstijl, website, nieuwsbrief en andere materialen. We helpen ze verder door op overkoepelende onderwerpen kennissessies te organiseren.
  • We vertalen de mijlpalen en resultaten van de programma’s naar aansprekende content die we verspreiden via de (social) kanalen van het Citrienfonds en de NFU. We organiseren een afsluitende conferentie om successen te vieren en resultaten te borgen.

ZonMw en Citrienfonds

Binnen het Citrienfonds 3 werkt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, universitaire medische centra en wij samen om een toekomstbestendige gezondheidszorg te bevorderen door bij te dragen aan de in het IZA omschreven beweging naar passende zorg. Er zijn verschillende belangrijke opgaven in de zorg om deze toekomstbestendig te maken, zoals het verkleinen van gezondheidsachterstanden, meer doen met minder mensen en het verduurzamen van de zorg. Dit programma richt zich op kansen en uitdagingen van de digitale zorg(transformatie) in relatie tot gezondheidsachterstanden.

Kenmerken

Projectnummer:
11370042410002
Looptijd: 9%
Looptijd: 9 %
2024
2028
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. L.M. Sturms
Verantwoordelijke organisatie:
NFU Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra