Mobiele menu

Inrichting randvoorwaarden voor optimalisering palliatieve zorg - Regionaal Consortium Palliatieve Zorg NoordOost

Het consortium Ligare bestaat uit het expertisecentrum, de netwerken Palliatieve zorg, het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), vertegenwoordigers vanuit onderwijs, onderzoek en de Zorgbelang organisaties in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel.

Doel

We werken aan het realiseren van optimale palliatieve zorg in Noord-Nederland.

Aanpak/werkwijze

In de startfase identificeerden we regionale goede voorbeelden en uitdagingen. Gemeenschappelijke knelpunten zoals markering van de palliatieve zorgfase en het opstellen van een proactief zorgplan in samenwerking met patiënt en naasten is vastgesteld. De focus lag op de meerwaarde die markering en proactieve zorgplanning hebben voor het welbevinden van patiënt en hun naasten. We richtten ons op patiënten met eindfase kanker, hartfalen en dementie. En zetten een kwartiermaker in die ondersteunde bij de ontwikkeling en implementatie van relevante projecten.

Samenwerkingspartners

We werken samen met diverse partners: de netwerken dementie, afdelingen cardiologie, kinderpalliatieve zorg Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en ouderenzorg.

Resultaten

We leverden de volgende resultaten op:

  • Visiedocument ‘Ligare 2020’. Hierin is vastgelegd dat het consortium een kennis- en ontwikkelnetwerk is, waarbij het gezamenlijk doen van projecten een middel is om dit te bereiken.
  • Een evaluatie van de samenwerking binnen de stuurgroep van het consortium vond plaats. Op basis van deze evaluatie werd Zorgbelang een vast lid van de stuurgroep, zijn taken en rollen verdeeld, zijn klankbordgroepen ingericht en is een afspraak gemaakt met de werkgroep onderwijs voor evaluatie.
  • Contacten met diverse samenwerkingspartners zijn gelegd. Vanuit het contact met de afdeling Interne Oncologie van het UMCG is gestart met een Citrien-project. Doel is het digitaliseren van het proactief zorgplan.
  • Oprichting van 1 klankbordgroep patiënten en naasten en 1 klankbordgroep zorg/onderwijs/zorg. Deze groepen komen 2 keer per jaar bijeen en geven indien gewenst tussentijds advies.
  • Huisartsen zijn betrokken bij het consortium door deelname aan de werkconferenties.
  • Ontwikkeling en verspreiding van een film en folder rond proactieve zorgplanning.
  • Contact met de ROSsen en huisartsencoöperaties om het contact en betrokkenheid van huisartsen te verstevigen.
  • Bijeenkomsten voor zorgprofessionals en beleidsmakers: werkconferentie ‘In gesprek’ en werkconferentie ‘Als niet alles is wat het lijkt’.
  • Bijeenkomst rond markering en proactieve zorgplanning.
  • Binnen de netwerken palliatieve zorg is het project ‘Bijdragen aan het welbevinden van patiënten en hun naasten door MArkering van de palliatieve fase en PROactieve zorgplanning (MAPRO)’ middel om diverse partijen te betrekken en ook daadwerkelijk met elkaar samen te werken. De verbinding tussen zorg, onderwijs en onderzoek is in dit project in de praktijk gebracht.

Vervolg

Er startte en vervolgproject ‘Als niet alles is wat het lijkt: Praten met patiënten en naasten over zingeving en betekenisgeving’.

ZonMw en samenwerken en overdracht

Dit project financieren we vanuit ons programma Palliantie. Met dit programma zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Dat betekent dat zij zorg en ondersteuning krijgen die aansluit op hun wensen en behoeften. Goede samenwerking en overdracht tussen zorgverleners speelt daarbij een belangrijke rol.

Producten

Titel: Folder-PZO-ACP-stappenplan
Auteur: Netwerken palliatieve zorg Friesland
Link: http://consortiumligare.nl
Titel: Zorgbelang rapportage e-panel palliatieve zorg
Auteur: Zorgbelang Groningen
Titel: ROS Friesland ACP PZP
Auteur: Netwerken Friesland
Link: https://www.youtube.com/watch?v=S_s-XdSQLhE&feature=youtu.be
Titel: Meerwaarde proactieve zorgplanning Groningen
Auteur: Consortium Ligare
Link: https://www.youtube.com/watch?v=5EKgSdRwwM4
Titel: Implementatie proactieve zorgplanning
Auteur: Consortium Ligare
Link: https://www.youtube.com/watch?v=sma9MjYWaBk
Titel: Visie Ligare 2020
Auteur: Stuurgroep Ligare
Titel: Consortium Ligare - palliatieve zorg samenwerken en verbinden
Auteur: Consortium Ligare
Link: http://consortiumligare.nl/

Verslagen


Eindverslag

De projectperiode stond in het teken van de start van consortium Ligare als nieuw samenwerkingsverband. Om samenwerking te borgen is een gezamenlijke koers bepaald op inhoud en organisatiewijze. In de projectperiode is zowel de inhoud (wat doen we) als de organisatie structuur (waarom en hoe doen we het) vormgegeven. De inhoudelijke richting is vormgegeven door de behoeften en wensen van patiënten en zorgprofessionals te inventariseren. Vanuit wensen en behoeften van patiënten en zorgprofessionals is een aantal speerpunten naar voren gekomen; het herkennen van de patiënt met palliatieve zorgvragen, het proactief plannen van zorg, patiënten- en naastenparticipatie en het verbeteren van aandacht voor spirituele zorg in de reguliere zorgverlening. Dit was de basis voor Ligare 2020 en is uitgewerkt in project ideeën en werkplannen. De consortiumstructuur is vormgeven door de inrichting van een stuurgroep (waarin de netwerkcoördinatoren, een vertegenwoordiger van IKNL, een vertegenwoordiger van Zorgbelang en een vertegenwoordiger van het EPZ samenwerken) met een dagelijks bestuur, 2 klankbordgroepen (patiënten en naasten; onderwijs,onderzoek en praktijk) en een onderwijswerkgroep. Uiteraard vindt uitwisseling plaats tussen de stuurgroep en de twee klankbordgroepen. Ook is de kwartiermakersrol ingevuld. Ligare wil ondersteunend en innoverend zijn ten dienste van patiënt, naasten en zorgprofessionals. In gezamenlijk wordt dit groeiproces ‘bottom-up’ vormgegeven. De samenwerking tussen de verschillende partijen, zorgprofessionals, onderzoek en onderwijs heeft een positieve impuls gekregen door het gezamenlijk werken aan een project.
De afgelopen projectperiode stond in het teken van de start van het consortium als nieuw samenwerkingsverband. Om samenwerking te borgen is een gezamenlijke koers bepaald op inhoud en organisatiewijze. In de projectperiode is zowel de inhoud (wat doen we) als de organisatie structuur (waarom en hoe doen we het) vormgegeven. De inhoudelijke richting is vormgegeven door de behoeften en wensen van patiënten en zorgprofessionals te inventariseren. Vanuit wensen en behoeften van patiënten en zorgprofessionals is een aantal speerpunten naar voren gekomen; het herkennen van de patiënt met palliatieve zorgvragen, het proactief plannen van zorg, patiënten- en naastenparticipatie en het verbeteren van aandacht voor spirituele zorg in de reguliere zorgverlening. Dit was de basis voor Ligare 2020 en is uitgewerkt in project ideeën en werkplannen. De consortiumstructuur is vormgeven door de inrichting van een stuurgroep met een dagelijks bestuur, 2 klankbordgroepen (patiënten en naasten; onderwijs,onderzoek en praktijk). Uiteraard vindt uitwisseling plaats tussen de stuurgroep en de twee klankbordgroepen. Ook is de kwartiermakersrol ingevuld. Ligare wil ondersteunend en innoverend zijn ten dienste van patiënt, naasten en zorgprofessionals. Dat kan alleen door hen centraal te stellen en dus ‘bottom-up’ te werken. Het is een groeiproces dat door de leden samen vormgegeven wordt.

Kenmerken

Projectnummer:
844001008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. A.K.L. Reyners
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen