Living Lab Lindenholt: de natuurlijke broedplaats voor de wijk
Dit living lab bouwde voort op het PARTIGAN-project. Het project deed onderzoek in de Nijmeegse wijk Lindenholt, waar veel inwoners wonen met een laag sociaaleconomische positie (SEP). Midden in deze wijk ligt burgerinitiatief ‘de Broederij’. Op deze ontmoetingsplaats is in 2021 de Tuinbrigade is gestart. Hier werken onderzoekers, woningcorporaties, het welzijnswerk, de zorgsector en de gemeente samen om een gezonde leefomgeving te realiseren voor kwetsbare burgers.
Doel
Wat is een goede rol- en taakverdeling tussen informele en formele partners? En hoe werk je duurzaam samen, zodat iedereen van de positieve effecten van een groene en sociale leefomgeving kan genieten? Het overkoepelende doel was de ontwikkeling van een duurzaam model voor groene en sociale burgerinitiatieven in Nijmegen waarbij aan een gezonde leefomgeving wordt gewerkt.
Aanpak/werkwijze
In het livinglab reflecteerden burgerinitiatief, bewoners, woningcorporaties, welzijnswerk, zorgaanbieder, de gemeente en onderzoekers op hun samenwerking binnen de Tuinbrigade en werken verder aan verbreding en verdieping van de samenwerking. De insteek was daarbij: leren van elkaar en in interactieve bijeenkomsten samen het duurzame model voor de gezonde leefomgeving vormgeven. Er worden interviews gehouden, bijeenkomsten georganiseerd en er wordt een evaluatie uitgevoerd.
Samenwerkingspartners
De Tuinbrigade is een domeinoverstijgende samenwerking tussen woningcorporaties Portaal, Woonwaarts en Talis, welzijnsorganisatie Bindkracht10, gemeente Nijmegen en de Broederij. De rol van de woningcorporaties was erg vernieuwend. Zij leken nieuwe verantwoordelijkheden op zich te nemen, die verdergaan dan de woningen zelf, namelijk naar de leefbare buurt en sociale cohesie. Dit living lab bood een kans om het nieuwe samenwerkingsverband met woningcorporaties, welzijnswerk, burgerinitiatief en de gemeente binnen de Tuinbrigade verder te versterken en ieders rol te verhelderen. Bij het project waren ook Driestroom en Wageningen University and Research aangesloten.
Resultaten
De resultaten zijn een overzicht van de werkzame elementen in domeinoverstijgende samenwerking, een beschrijving van een duurzaam model voor samenwerking, en trainingsmateriaal om de lessen te delen met andere wijken en steden. Dit project was daarmee zeer relevant voor de eindgebruikers: het biedt een onderbouwing voor de rol die een initiatief zoals de Broederij kan spelen voor de wijk, welzijn en participatie van bewoners, het vergroot de zichtbaarheid van de Broederij als een duurzame samenwerkingspartner, en geeft samenwerkingspartners materiaal in handen om deze aanpak uit te rollen naar andere locaties.
Video met resultaten
Vervolg
- Dit living lab bouwde voort op het PARTIGAN project (Preventieprogramma)
- Het living lab krijgt nu een vervolg in het project Samen creëren en floreren: Wijkondernemingen als voedingsbodem voor een groene en verbonden buurt (Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak).
Producten
Link: https://www.wur.nl/en/research-results/chair-groups/social-sciences/health-and-society/research/research-projects/living-lab-lindenholt.htm
Link: https://www.wur.nl/en/research-results/chair-groups/social-sciences/health-and-society/research/research-projects/living-lab-lindenholt.htm