Mobiele menu

Samen creëren en floreren: Wijkondernemingen als voedingsbodem voor een groene en verbonden buurt

Het lukt sociale wijkinitiatieven als geen ander om bewoners op een informele en betekenisvolle manier te betrekken bij het creëren van een gezonde leefomgeving. De rol en functie van sociale wijkondernemingen zijn echter nog slecht geborgd in het sociaal en fysiek beleid. De vraag is hoe deze rollen/functies van sociale wijkondernemingen structureel ingebed kunnen worden en hoe deze beweging van onderop blijvend gefaciliteerd kan worden.

Doel

Dit project heeft tot doel om de rol en taken die informele sociale wijkondernemingen vervullen bij het ontwikkelen van en samenwerken aan een gezonde leefomgeving inzichtelijk te maken en te borgen bij samenwerkingspartners en de gemeente. Met sociale wijkondernemingen, formele samenwerkingspartners en de gemeente werken we samen om de rolneming en positionering te verhelderen, te versterken en te borgen. Daarbij leren we samen en ontwikkelen we een beweging van Gelderse sociale wijkondernemingen. 

Aanpak, werkwijze

De aanpak bestaat uit vier onderdelen waarbij de reeds ontwikkelde training een centrale rol inneemt:

  • Proeftuin voor centrale rol van sociale wijkondernemingen. In deze concrete proeftuin kunnen we de opgedane kennis en de ontwikkelde training uitvoeren bij de ontwikkeling van een nieuwe stadsbuurt (NDW21) in Nijmegen. 
  • Training verder ontwikkelen en verdiepen in samenwerking met ervaren wijkondernemingen in andere Gelderse gemeenten. 
  • Breder inzetten van de training bij en voor sociale wijkondernemingen in andere gemeenten, en voor gemeenten en formele organisaties die samenwerken met sociale wijkondernemingen. 

Beweging van sociale wijkondernemingen. Dit om de centrale rol en betekenis van sociale wijkondernemingen bij het versterken van de leefomgeving en eigenaarschap bij bewoners breed in Gelderland zichtbaar te maken en te borgen in beleid.

Samenwerkingspartners

Samenwerkingspartners binnen het project zijn: De Broederij, Stichting Vlier, De WUR, Gemeente Nijmegen, Sociale wijkondernemingen, Provincie Gelderland, Woningbouwcorporaties, Driestroom, Leefbaarheidsalliantie, Zorgbelang Inclusief, Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving, GGD Gelderland-Zuid. 

Het project wordt in een brede coalitie van samenwerkingspartners uitgevoerd. Dit sluit aan bij rol die sociale wijkondernemingen in (kunnen) nemen; integraal en werkend vanuit de vragen en kennis van bewoners en tegelijkertijd de verbinding leggen met de systeemwereld van cultuur, zorg, woningbouw, gemeente en welzijn. 

(verwachte) resultaten

Vaak is het voor de systeemwereld moeilijk om bewoners te bereiken en met name de bewoners, die een afstand hebben tot de voor hun vaak talige en verkokerde wereld van de systemen.

In de ontwikkeling van het fysieke domein liggen kansen om samen te werken aan een groene, gezonde en verbonden leefomgeving. Dit vraagt om het aangaan van langdurige relaties tussen het formele- en informele veld, waardoor het wederzijds vertrouwen kan groeien, er ruimte ontstaat om te creëren en men al doende van elkaar kan leren. Sociale wijkondernemingen kunnen een centrale rol innemen, verbinden leefwerelden en vergroten kennis en kunde in de wijk. Bewoners worden actief en voelen zich betrokken. 

Kenmerken

Projectnummer:
11010032310003
Looptijd: 45%
Looptijd: 45 %
2024
2025
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Jorine de Bruin
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Nijmegen