Palliative care Alliance Sharing Educational tools for MEdical student COmpetenties development (PASEMECO)
Aanleiding
Elke arts krijgt te maken met zorg voor patiënten die niet meer beter kunnen worden: palliatieve zorg. Het is daarom belangrijk dat aankomend artsen al in de basisopleiding geneeskunde hierover leren. Dat gebeurt echter nog te weinig en te versnipperd. Uit onderzoek blijkt dat studenten palliatieve zorg belangrijk vinden, maar dat zij er niet genoeg over leren. Ook docenten willen het meer aandacht geven, maar hebben hulp nodig bij het zoeken naar geschikte materialen en onderwijsvormen, handleidingen, toetsen of beoordelingsformulieren.
Doel
Met ons project wilden we bijdragen aan het op maat integreren van palliatieve zorg in de basiscurricula van alle geneeskundeopleidingen in Nederland.
Werkwijze
We begonnen met een inventarisatie van competenties die basisartsen nodig hebben voor het verlenen van palliatieve zorg volgens verschillende stakeholders, inclusief patiënten en mantelzorgers. Daarna werden leermaterialen verzameld en gemaakt. Tenslotte werden docenten getraind, onderwijsactiviteiten georganiseerd en evaluaties uitgevoerd.
Resultaten
Pasemeco (Palliative care Alliance Sharing Educational tools for MEdical student COmpetenties development) ontwikkelde een Lijst van Beroepstaken Palliatieve Zorg Basisarts, die aangeeft wat studenten moeten leren over palliatieve zorg in de basisopleiding. Deze lijst helpt opleiders te bepalen wat er al aan bod komt en wat nog mist. Samen maakten wij met onderwijs- en zorgprofessionals een toolbox met onderwijsmaterialen. Van patiëntverhalen en ‘virtual patients’ tot leertaken en volledige leerlijnen met student- en docenthandleidingen.
Er is kennis verzameld en met opleiders gedeeld over het inpassen van palliatieve zorg in het medisch onderwijs. De toolbox is gratis beschikbaar. Hoe vaker studenten leren over palliatieve zorg - in verschillende jaren en onderdelen, als onderdeel van ‘gewone’ zorg -, des te beter zij als arts ál hun patiënten kunnen helpen. Ook zij die niet (meer) kunnen genezen.
Context
Dit project financierden we vanuit ons programma Palliantie. Met het programma zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Dat betekent dat zij zorg en ondersteuning krijgen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak, aansluitend op hun wensen en behoeften. We stimuleren verbetering in de palliatieve zorg door samen met partijen uit beleid, onderzoek, praktijk en het onderwijs te investeren in kennisontwikkeling, verdere professionalisering van de palliatieve zorg en kennisbenutting van ontwikkelde resultaten.

Projectleider Daniëlle Verstegen en betrokkene en internist Marieke van den Brand vertellen in dit interview meer over de ontwikkelde toolbox aan onderwijsmaterialen. En hoe ze zorgden voor een stevige plek van palliatieve zorg in het officiële raamplan voor alle geneeskundeopleidingen.
Auteur: Alexander de Graeff en het Pasemeco-team
Link: https://youtu.be/a1ndYlynjNY
Auteur: Het Pasemeco team
Link: https://www.youtube.com/channel/UCOpLHGjxh6_H4Ek40-8gC-Q/videos
Auteur: Lia van Zuylen en het Pasemeco team
Link: https://youtu.be/590g8941KDs
Auteur: Het Pasemeco team
Link: https://youtu.be/wmaBaUj5vlQ
Auteur: Warmenhoven, F., Westen, J.H., van den Beuken-van Everdingen, M.H.J., Verstegen, D.M.L.
Auteur: Van de Plas, A. Pasman, R., Westen, J.
Auteur: Westen, J.H., Warmenhoven, F.C., Pieters, J.(2017)
Auteur: Warmenhoven, F., Courtens, A., Yaldiz, H. (2018),
Auteur: Van den Brand, M., Warmenhoven. F, Frèrejean, J., Westen, J.
Auteur: Pieters, J., Warmenhoven, F., Dolmans, D, Geelen, E., Houtepen, R., van den Beuken-Everdingen, M., Verstegen, D.
Auteur: Pieters, J., Warmenhoven, F., Verstegen, D., van den Beuken-Everdingen, M.H.J., Courtens, A., & Dolmans, D.
Auteur: Pieters, J., Verstegen, D., Warmenhoven, F., Westen, J., Frèrejean, J. & Dolmans,D.,
Auteur: Pieters, J. , Dolmans, D., Verstegen, D., Warmenhoven, F., Courtens, A., Van den Beuken-Van Everdingen, M.H.J.
Auteur: Pieters, J., Warmenhoven, F., Verstegen, D., Beuken-van Everdingen, M.H.J., van den, Courtens, A., & Dolmans, D.H.J.M.
Auteur: Westen, J.H., Jaarsma, A.D.C., Pols, J., Warmenhoven, F., & Van Dijken, P.
Auteur: Pieters, J., Warmenhoven, F., Verstegen, D., Beuken-van Everdingen, M.H.J., van den, Courtens, A., Dolmans, D.H.J.M. & Westen, J.H.
Auteur: Westen, J.H., Warmenhoven, F.C., & Pieters, J.(2017)
Auteur: Boland, G., van den Brand, M., Warmenhoven,F., Frerejean, J., Westen, J.
Auteur: Pieters, J., Warmenhoven, F., Westen, J., Verstegen, D., van den Beuken-van Everdingen, M.H.J., Courtens, A. & Dolmans,D.H.J.M.,
Auteur: J. Pieters, F. Warmenhoven, D. Verstegen, M.H.J. van den Beuken-van Everdingen, A. Courtens & D. Dolmans
Auteur: Pieters, J., Verstegen, D.M.L., Dolmans, D.H.J.M., Warmenhoven, F.C., & van den Beuken-van Everdingen, M.H.J.
Magazine: BMC Medical Education
Link: https://bmcmededuc.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s12909-021-02681-0.pdf
Auteur: Pieters, J.; Dolmans, D.H.; van den Beuken-van Everdingen, M.H.; Warmenhoven, F.C.; Westen, J.H.; Verstegen, D.M.
Magazine: International Journal of Environmental Research and Public Health
Link: https://www.mdpi.com/1660-4601/17/7/2396
Auteur: Van Wijck, F.
Magazine: Oncologie Up-to-date
Link: https://www.oncologie.nu/
Auteur: Verstegen, D., Warmenhoven, F., van Mook, W., van den Beuken-van Everdingen, M. (August 8 2019).
Magazine: Medisch Contact
Link: https://www.medischcontact.nl
Auteur: Pieters, J., Verstegen, D., Dolmans, D., Neis, E., Warmenhoven, F., & van den Beuken-van Everdingen, M.
Magazine: BMJ Supportive & Palliative Care
Link: https://doi.org/10.1136/bmjspcare-2021-003026
Auteur: Pieters, J., Dolmans, D.H.J.M., Verstegen, D.M.L., Warmenhoven, F.C., Courtens, A.M., & Van den Beuken-van Everdingen, M.H.J.
Magazine: BMC palliative care
Link: https://doi.org/10.1186/s12904-019-0458-x10.1186/s12904-019-0458-x
Auteur: Het Pasemeco team
Link: https://palliaweb.nl/onderwijsmaterialen/leerlijn-communicatie-en-zingeving
Auteur: Het Pasemeco team
Link: https://palliaweb.nl/onderwijsmaterialen/leerlijn-stervensfase
Auteur: Het Pasemeco-team
Link: https://palliaweb.nl/onderwijsmaterialen
Auteur: Westen, J.H., Pieters, J. , Dolmans, D., Verstegen, D., Warmenhoven, F., Courtens, A., Van den Beuken-Van Everdingen, M.H.J
Link: http://pasemeco.nl/over/nieuws
Auteur: Het Pasemeco-team
Link: https://palliaweb.nl/onderwijsmaterialen/leerlijn-communicatie-en-zingeving
Auteur: Het Pasemeco-team
Link: https://toolbox.pasemeco.nl
Auteur: Pasemeco en PZNL
Link: https://www.youtube.com/watch?v=FYu9iz_dCeY
Auteur: PZNL en Pasemeco
Link: https://www.youtube.com/watch?v=mGWe1wZP7Ws
Auteur: Het Pasemeco-team
Link: https://youtu.be/9lrFPnmMDwY
Auteur: Frerejean, J.,Westen, J.,Pieters, J., Warmenhoven, F., Verstegen, D., van den Beuken-Everdingen, M.H.J., Courtens, A., & Dolmans, D
Link: http://pasemeco.nl/
Auteur: Het Pasemeco team
Link: https://palliaweb.nl/onderwijsmaterialen
Auteur: Het Pasemeco team
Link: http://www.pasemeco.nl
Auteur: Pieters, J., Warmenhoven, F., Westen, J., Verstegen, D., van den Beuken-van Everdingen, M.H.J., Courtens, A. & Dolmans, D.H.J.M
Auteur: Het Pasemeco team
Link: https://www.pasemeco.nl
Auteur: Jolien Pieters
Aanleiding
Elke arts krijgt te maken met zorg voor patiënten die niet meer beter kunnen worden: palliatieve zorg. Het is daarom belangrijk dat aankomend artsen al in de basisopleiding Geneeskunde hierover leren. Dat gebeurt echter nog te weinig en te versnipperd.
Onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat studenten palliatieve zorg belangrijk vinden, maar dat zij er niet genoeg over leren. Ook docenten willen het meer aandacht geven, maar hebben hulp nodig bij het zoeken naar geschikte materialen en onderwijsvormen, handleidingen, toetsen of beoordelingsformulieren.
Resultaten
Pasemeco ontwikkelde een Lijst van Beroepstaken Palliatieve Zorg Basisarts, die aangeeft wat studenten moeten leren over palliatieve zorg in de basisopleiding. Deze lijst helpt opleiders te bepalen, wat er al aan bod komt en wat nog mist. Pasemeco maakte, met onderwijs- en zorgprofessionals, ook een toolbox met onderwijsmaterialen: van patiëntverhalen en ‘virtual patients’ tot leertaken en volledige leerlijnen met student- en docenthandleidingen.
Impact
Er is kennis verzameld en met opleiders gedeeld over het inpassen van palliatieve zorg in het medisch onderwijs. Ook de toolbox blijft gratis beschikbaar na het projecteinde in 2020. Hoe vaker studenten leren over palliatieve zorg – in verschillende jaren en onderdelen, als onderdeel van ‘gewone’ zorg -, des te beter zij als arts ál hun patiënten kunnen helpen, ook zij die niet (meer) kunnen genezen.
Project: www.pasemeco.nl
Toolbox: via: https://palliaweb.nl/onderwijsmaterialen
In dit project wordt een toolbox ontwikkeld met leermaterialen over palliatieve zorg voor studenten Geneeskunde. Deze materialen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden binnen de acht opleidingen Geneeskunde in Nederland.
De behoefte aan palliatieve zorg neemt toe door de vergrijzing en het toenemend aantal mensen met een chronische ziekte zoals kanker, hartfalen, COPD of dementie. Iedere arts krijgt ermee te maken. Het is belangrijk dat palliatieve zorg aan bod komt vanaf het begin van de opleiding. Dat gebeurt nu te weinig en te gefragmenteerd. Er zijn ook niet genoeg docenten met expertise in palliatieve zorg.
Het project begint met een inventarisatie van competenties die basisartsen nodig hebben voor het verlenen van palliatieve zorg volgens verschillende stakeholders, inclusief patiënten en mantelzorgers. Daarna worden leermaterialen verzameld en gemaakt. Tenslotte worden docenten getraind, onderwijsactiviteiten georganiseerd en evaluaties uitgevoerd.
Voor actuele informatie, achtergronden en interessante verhalen kunt u terecht op www.pasemeco.nl.
De behoefte aan palliatieve zorg neemt door de vergrijzing en het toenemend aantal mensen met een chronische ziekte zoals kanker, hartfalen COPD en dementie enorm toe(IKNL, 2014. Het ministerie van VWS hanteert het uitgangspunt dat palliatieve zorg door reguliere, generalistische zorgverleners wordt gegeven. Iedere student geneeskunde en basisarts zal dus in aanraking komen met patiënten in de palliatieve fase, zowel in instellingen als in de thuissituatie. Veel artsen en andere zorgprofessionals zijn "onbewust onbekwaam" op het gebied van de palliatieve zorg en gaan het werkveld in zonder de benodigde basiscompetenties voor palliatieve zorg. Een groot onderliggend probleem is dat het onderwijs over palliatieve zorg in de basiscurricula van artsen gefragmenteerd is. Er is te weinig consistentie en coördinatie m.b.t wat er in de basiscurricula onderwezen moet worden op dit gebied. Daarnaast is het moeilijk om docenten te vinden die gespecialiseerd zijn in palliatieve zorg. In een survey onderzoek onder 200 deelnemers van een consortium palliatieve zorg in Nederland was 75% van de respondenten van mening dat het ontwikkelen van een leerprogramma voor de basiscurricula geneeskunde van groot belang is. Op Europees niveau wordt er door de European Association for Palliative Care (EAPC) gepleit voor onderwijs in palliatieve zorg in alle Europese geneeskunde opleidingen. Het project bestaat uit vier fases waarin vier onderzoeksvragen beantwoord zullen worden. In fase 1 wordt onderzocht welke competenties basisartsen, volgens diverse stakeholders, nodig hebben ten aanzien van palliatieve zorg. In fase 2 staat de vraag centraal: welke hoofdelementen zouden er in de multi-inzetbare toolbox voor blended-learning moeten zitten, gebaseerd op "instructional designs theorieën" die uitgaan van relevante problemen en praktijksituaties? In fase 3 wordt de docententraining, die bij de toolbox hoort, bij de docenten geëvalueerd en het gebruik van de toolbox zelf, bij docenten en studenten geëvalueerd. In fase 4 wordt onderzocht wat de effecten van het gebruik van de toolbox zijn op de ontwikkeling van de compententies van studenten. Fase 1 zal resulteren in een consensuslijst van basiscompetenties die alle beginnende artsen moeten verwerven t.a.v. de lichamelijke, psychische, sociale en spirituele aspecten van palliatieve zorg. Hiertoe zullen interviews gehouden worden met relevante stakeholders: verschillende zorgprofessionals, patientenbelangenorganisaties,curriculumcoordinatoren, docenten en studenten. Daarnaast zal er een Delphionderzoek plaastvinden onder curriculumcoordinatoren, docenten en studenten. In fase 2 zal de toolbox ontwikkeld worden waarin verschillende leermaterialen in een blended-format worden aangeboden, inclusief een docententraining en gebruikersinstructies. Alle 8 medische basisopleidingen worden betrokken bij fase 1 en 2. De authentieke leermaterialen omvatten interactieve casus, videos, virtual patients (virtuele patienten), toetsinstrumenten en gebruikersinstructies of docentenhandleidingen. Nieuw leermateriaal zal worden ontwikkeld en reeds bestaand leermateriaal zal worden geinventariseerd, toegankelijk gemaakt en eventueel aangepast. In de derde fase zal de toolbox geimplementeerd en geëvalueerd worden bij tenminste 4 en liefst 8 Nederlandse medische basiscurricula. Docenten worden getraind om de materialen te gebruiken en in te passen in hun eigen curriculum. Een implementatieplan zal worden ontwikkeld voor alle 8 basiscurricula. Het gaat om een plan hoe de toolbox geïntegreerd kan worden in het bestaande curriculum van iedere faculteit. Het proces wordt geëvalueerd aan de hand van observaties, interviews en vragenlijsten onder studenten en docenten van 4 tot 8 curricula. In fase 4 zullen de effecten op de ontwikkeling van de basiscompetenties getoetst worden aan de hand van de toetsinstrumenten die in fase 3 zijn ontwikkeld. De projectgroep omvat zorgprofessionals met verschillende achtergronden, onderwijskundigen met ervaring in het medisch onderwijs en e-learning, de voorzitter van de Landelijke Opleidingscommissie Geneeskunde, waarin de 8 medische opleidingen deelnemen, het IKNL, experts in de palliatieve zorg van de Expertisecentra Palliatieve Zorg en vertegenwoordiging van een patientenbelangenorganisatie. Voor ieder medisch basiscurriculum zal een plan geschreven worden voor de implementatie van de toolbox. Om ervoor te zorgen dat het onderwijs in palliatieve zorg ook geborgd is na afloop van het project zal er tijdens het project veel aandacht zijn: a. voor het betrekken van de verschillende stakeholders tijdens alle fases van het project ,b. het ontwikkelen van een toolbox die breed en flexibel implementeerbaar is, c. voor de inbedding in de bestaande curricula en d. voor het creëren van een leergemeenschap van artsen en docenten met expertise op het gebied van onderwijs in de palliatieve zorg.