Mobiele menu

‘ParkinsonSupport IV: VIMP’

Palliatieve zorg is onderdeel van de zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson (zvP). Een hiaat onder zorgverleners is dat de kennis over palliatieve zorg bij Parkinson beperkt is, waardoor patiënten weinig palliatieve zorg krijgen. Ook speelt mee dat er 2 (kennis) netwerken zijn, het ParkinsonNet en het Netwerk Palliatieve Zorg. Uit onderzoek blijkt dat een blended learning leidt tot betere samenwerking tussen de netwerken en een significante kennistoename. 

Doel

In dit project willen we:

  • De kennis vergroten van generieke zorgverleners uit de Netwerken Palliatieve Zorg over palliatieve zorg bij mensen met de zvP.
  • De regionale samenwerking tussen Netwerken Palliatieve Zorg en ParkinsonNet verbeteren en verduurzamen.
  • Een implementatiehandreiking ontwikkelen als hoofddoel zodat we de blended learning landelijk kunnen verspreiden naar andere Netwerken Palliatieve Zorg/ParkinsonNet en beschikbaar kunnen stellen aan alle zorgverleners die betrokken zijn bij palliatieve zorg bij Parkinson.

Aanpak/werkwijze

In fase 1 maken we de e-learning geschikt voor zorgverleners zonder kennis over Parkinson (de huidige e-learning is ontwikkeld voor ParkinsonNet-zorgverleners). In fase 2 toetsen we de vernieuwde e-learning in 4 netwerken. Tot slot, stellen we in fase 3 de blended learning landelijk beschikbaar aan alle deelnemers van de Netwerken Palliatieve Zorg en ParkinsonNet.

Samenwerkingspartners

Wij werken samen met ParkinsonNet, Radboudumc, Hogeschool Rotterdam, Parkinson Vereniging,  Stichting PZNL, ervaringsdeskundigen en naasten.

Verwachte resultaten

Aan het eind van de procesevaluatie gebruiken we de resultaten om de implementatiehandreiking vorm te geven, die ondersteunt bij de landelijke verspreiding van de blended e-learning.

Ons project draagt bij aan de toegankelijkheid van kennis over palliatieve zorg bij Parkinson voor generieke zorgverleners uit de netwerken palliatieve zorg. Na implementatie van de blended e-learning weten zorgverleners beter wat, wanneer en welke palliatieve zorg zij kunnen bieden bij mensen met de zvP en hun naasten. Zorgverleners krijgen een introductie over de zvP, achtergrond, behandeling en begeleiding aan de hand van de meeste recente standaarden en richtlijnen. Bovendien wordt door het stimuleren van de samenwerking tussen kennisnetwerken actief ingezet op kennisoverdracht van het ene naar het andere netwerk. Hierdoor verwachten we dat op regionaal niveau er beter kan worden samengewerkt, consultatie eerder plaatsvindt en betere zorg wordt geboden aan mensen met de zvP in de palliatieve fase.

Vervolg

Deze VIMP is een vervolg van ParkinsonSupport; palliatieve zorg voor patiënten met de ziekte van Parkinson en hun naasten en ParkinsonSupport; van A naar Beter.

ZonMw en palliatieve zorg voor mensen met Parkinson

Dit project financieren we vanuit ons programma Palliantie. Met het programma zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn, zoals mensen met Parkinson, en hun naasten. Dat betekent dat zij zorg en ondersteuning krijgen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak, aansluitend op hun wensen en behoeften. We stimuleren verbetering in de palliatieve zorg door samen met partijen uit beleid, onderzoek, praktijk en het onderwijs te investeren in kennisontwikkeling, verdere professionalisering van de palliatieve zorg en kennisbenutting van ontwikkelde resultaten.

Kenmerken

Projectnummer:
08440462310003
Looptijd: 53%
Looptijd: 53 %
2024
2025
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. HH Lennaerts
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universiteit Nijmegen