Mobiele menu

Passende palliatieve zorg voor patiënten met COPD in het Academisch Ziekenhuis Maastricht

Voor patiënten met COPD is het, naast goede symptoomcontrole, belangrijk om tijdig gesprekken te voeren over zorgen en wensen rond het leven en levenseinde. In het Academisch Ziekenhuis Maastricht is dit nog onvoldoende ingebed.

Doel

Het doel van dit implementatieproject is het verbeteren van symptoomcontrole en proactieve zorgplanning voor patiënten met gevorderd COPD en naasten. En het verbeteren van de samenwerking tussen betrokken zorgprofessionals binnen en buiten het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Aanpak/werkwijze

We scholen artsen en verpleegkundigen in het Academisch Ziekenhuis Maastricht met bestaande onderwijsmaterialen uit COMPASSION. Met de verkregen kennis en vaardigheden kunnen zij het zorgpad voor patiënten met COPD en naasten optimaliseren. We betrekken hierbij huisartsen en praktijkondersteuners. Halverwege, na afloop en een half jaar na afloop van het project, vindt er een evaluatie/monitoringsmoment plaats.

Samenwerkingspartners

We werken samen met de eerstelijnsorganisaties en diverse disciplines (maatschappelijk werk, fysiotherapie, geestelijke verzorging, verpleegkundigen, longartsen, huisartsen en praktijkondersteuners).

Verwachte resultaten

Na afloop van het project zijn kennis en vaardigheden van zorgprofessionals in het Academisch Ziekenhuis Maastricht door (proactieve) zorg voor mensen met gevorderd COPD toegenomen. En is er binnen de zorgpaden meer aandacht voor symptoomcontrole op 4 dimensies (lichamelijk, psychisch, sociaal en zingeving) en proactieve zorgplanning. Daarnaast is er een betere samenwerking met de zorg vanuit de huisartsenpraktijk.

Vervolg

Dit project is onderdeel van de stimuleringsronde COMPASSION. Onderzoeksprojecten zijn Providing tailored, integrated palliative care for COPD patients; Standing strong together en verdere verspreiding en implementatie van resultaten uit het COMPASSION-project.

ZonMw en proactieve zorgplanning

Dit project financieren we vanuit ons programma Palliantie. Het tijdig herkennen en bespreekbaar maken van het levenseinde helpt patiënten en naasten om over hun doelen, wensen en behoeften rondom de palliatieve fase na te denken. Het is belangrijk dat zorgverleners tijdig en regelmatig hierover in gesprek gaan en dit inventariseren en vastleggen. Vanuit ons programma financieren we onderzoek naar handvatten voor proactieve zorgplanning en de toepassing daarvan in de zorgpraktijk.

Kenmerken

Projectnummer:
10200012440003
Looptijd: 7%
Looptijd: 7 %
2024
2026
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. FC Warmenhoven MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Academisch Ziekenhuis Maastricht