Mobiele menu

Praat tijdig over uw levenseinde: de Start!

In de regio Zeeuws Vlaanderen is er een duidelijke afname van het bevolkingsaantal en dit leidt tot een afname van het voorzieningenniveau. Om die krimp op te vangen en toch basale voorzieningen op het gebied van zorg en welzijn te handhaven wordt er op locatie hard gewerkt. Zorgaanbieders en zorgverzekeraar hebben sinds 2012 de handen ineen geslagen en als proeftuin in het plan GoedLeven meerdere manieren beschreven voor een goede zorg die niet perse duurder hoeft te zijn. 

Doel en werkwijze

In het plan GoedLeven zijn 4 thema’s opgenomen. Een van die thema’s is Zelf blijven doen; een optimale ondersteuning van kwetsbare groepen, met eigen regie en eigen omgeving als uitgangspunt. Bij dit thema sloot ZonMw zich aan. Eind augustus 2014 was er weer een gesprek met vertegenwoordigers uit die regio over het bewerkstelligen van regie op eigen behandeling ook bij een levensbedreigende ziekte. Als project kende ’Eigen behandeling’ al een voorloper in het ziekenhuis met veel draagvlak in de regio. ZonMw ondersteunde een verbreding naar de extramurale setting.

Samenwerkingspartners: regionaal platform

De gezondheidscentra, het ziekenhuis en de thuiszorgorganisatie ZorgSaam dragen samen met bewoners, gemeenten en zorgverzekeraar CZ de uitwerking van het plan GoedLeven in Zeeuws Vlaanderen. Er zijn 4 regiegroepen ingericht die elk een thema uitwerkten. ZonMw ondersteunde een van die thema’s.

Resultaat

Het resultaat is een inventarisatie van vindplaatsen voor burgerlijke ontmoetingen. Tijdens lunchbijeenkomsten met de kerkgemeenschappen is de brochure ‘Tijdig spreken over het Levenseinde’ toegelicht en verspreid. In maart en april 2015 werden de eerste dialogen met burgers in Zeeuws-Vlaanderen georganiseerd. Voor de huisartsen is een workshop ‘Aandachtig spreken’ ontwikkeld door sTimul (het zorgethisch lab van Zeeuws-Vlaanderen) in samenwerking met de huisartsen en het Netwerk Palliatieve Zorg. 

Daarnaast zijn er, door een collega medisch specialist én een specialist ouderengeneeskunde of huisarts, gesprekken gevoerd met medisch specialisten over hún rol in het formuleren van de laatste zorgwensen. Het doel van deze gesprekken was om ervaringen met elkaar te delen, de behoefte aan scholing bij de medisch specialisten te onderzoeken en het communicatieproces met de huisarts te versterken.

Verslagen


Eindverslag

Het project 'Praat tijdig over uw levenseinde: de Start! levert een inventarisatie van vindplaatsen voor burgerlijke ontmoetingen op. Deze inventarisatie is gebruikt om dialogen met burgers op deze ontmoetingsplaatsen te organiseren binnen de bestaande structuren van bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten bieden een veilige en prettige omgeving voor burgers waar zij een beladen onderwerp zoals spreken over de zorgwensen in de laatste levensfase in vertrouwen kunnen bespreken. In maart en april 2015 worden de eerste dialogen met burgers in Zeeuws-Vlaanderen georganiseerd.
Voor de huisartsen is een workshop Aandachtig spreken ontwikkeld door sTimul, het zorgethisch lab van Zeeuws-Vlaanderen in samenwerking met het Netwerk Palliatieve Zorg en de huisartsen. Daarnaast worden in maart 2015 de eerste gesprekken gevoerd met specialisten-maatschappen over hun eigen rol in het formuleren van deze laatste zorgwensen. Deze gesprekken worden gevoerd door een collega medisch specialist aangevuld met een specialist ouderengeneeskunde of huisarts. Het doel van deze gesprekken is eigen ervaringen met elkaar te delen, de behoefte aan scholing bij de medisch specialisten te onderzoeken en het communicatieproces met de huisarts te versterken.

De uitvoering van dit startproject heeft bijgedragen aan het versterken van het bewustzijn bij zowel burger als zorgverlener dat het spreken over de zorgwensen in de laatste levensfase een beladen onderwerp kan zijn. Met de activiteiten die we in de afgelopen 3 maanden hebben kunnen ontwikkelen en ondernemen merken we in de regio Zeeuws-Vlaanderen een actievere houding van de betrokkenen richting het onderwerp. De ontwikkelde producten en behaalde resultaten dienen als goede basis en fungeren als vliegende start voor het vervolgproject 'Palliateve zorg: de patient centraal' binnen GoedLeven.

Kenmerken

Projectnummer:
841001004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2015
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
S. de Loos
Verantwoordelijke organisatie:
ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen
Afbeelding

Organisatie van zorg

Om de zorg goed, toegankelijk, betaal- en bemensbaar te houden, is het belangrijk om te kijken hoe we van het systeem van organisatie van zorg naar het organiseren van zorg rondom de patiënt kunnen bewegen. Daarom investeren we in initiatieven zoals Zorg en Ondersteuning in de Buurt. Bekijk wat we nog meer doen.