Mobiele menu

RuimteGIDS Living lab: de CHECKGROW als tool voor gezondheid als robuuste waarde in ruimtelijke ontwikkelingen

Wat is de beste (participatieve) aanpak en samenwerking om het beleidsinstrument ‘Checklist Gezonde Ruimtelijke Ontwikkeling’ (CHECKGROW) te gebruiken? Dit living lab bouwde voort op het project project RuimteGids. Het living lab richtte zich op de verdere ontwikkeling van CHECKGROW binnen twee ontwikkelingsprojecten voor Integrale Kindcentra (IKC’s) in Maastricht en Kerkrade. De inzichten over kansen en belemmeringen leiden tot kennis voor gemeenten en professionals om een gezonde leefomgeving te realiseren.

Doel

Het RuimteGIDS living lab heeft de CHECKGROW doorontwikkeld tot een praktisch en bruikbaar instrument met bijbehorende aanpak voor gemeenteambtenaren en GGD-professionals. Dit instrument is erop gericht gezondheid tot een robuustere waarde te maken in ruimtelijke ontwikkelingen en beleid, zodat gezondheid op een volwaardige manier en in al zijn facetten meegenomen kan worden.

Aanpak/werkwijze

Het living lab volgde een vijftal stappen waarbij partners in coproductie komen tot een verbeterde CHECKGROW.

  1. Diagnose stellen met daarin uitdagingen rond het concept gezondheid in ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeentelijke setting.
  2. Actieplanning met oplossingen en de doorontwikkeling van het instrument CHECKGROW.
  3. Instrument toetsen in een ‘policy exercise workshop’.
  4. Uitkomsten evalueren.
  5. Uitkomsten verspreiden naar andere regio’s en situaties.

Samenwerkingspartners

Het living lab bouwt voort op een hecht en breed vertegenwoordigd RuimteGIDS-samenwerkingsverband gericht op toegepast onderzoek naar de gezonde leefomgeving. De projectgroep bestaat uit Maastricht University, Zuyd Hogeschool, GGD Zuid Limburg, Gemeente Kerkrade, Gemeente Maastricht, Buurtnetwerk Wittevrouwenveld, KOM Leren en Academische werkplaats publieke gezondheid van GGD Zuid-Limburg en Maastricht University.

Resultaten

Dit living lab heeft twee producten opgeleverd:

  1. Het doorontwikkeld instrument CHECKGROW met een handleiding waarin de inzet van het instrument wordt toegelicht.
  2. Een digitale publicatie genaamd RuimteGIDS living lab lessen met daarin een bundeling van inzichten over de kansen en belemmeringen om kennis over de gezonde leefomgeving beter te benutten.
Afbeelding
Check Grow

Video met resultaten

In de publicatie 'Domeinoverstijgend samenwerken aan een gezonde leefomgeving' leest u meer over de opbrengsten van de 3 living labs. Bekijk de video met resultaten en tips van living lab RuimteGIDS.
Afbeelding
checklist

Check&Grow

Deze checklist voor gezonde ruimtelijke ontwikkeling is een praktisch hulpmiddel voor een gezonde leefomgeving.
Bestand

Vervolg

Producten

Titel: Check&Grow Getest De RuimteGids checklist voor gezonde ruimtelijke ontwikkeling toegepast in ontwerpend onderzoek
Auteur: Marijn van de Weijer & Jeroen Pelzer
Magazine: RuimteGIDS website

Kenmerken

Projectnummer:
10820012210006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2023
2023
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. DWM Gevers Gevers
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht University