Sepsis-related mortality and ICU admissions of patients with acute infections presenting during out-of-hours at GP cooperatives: a retrospective study to identify high-risk groups
Sepsis-gerelateerde mortaliteit en IC-opnames bij patiënten met acute infecties op de huisartsenpost: een retrospectief onderzoek om hoog-risicogroepen te identificeren
Huisartsen zijn doorgaans de eerste zorgverleners bij wie patiënten met infecties hulp zoeken.
Sommige infecties kunnen binnen korte tijd verergeren tot een levensbedreigende situatie. Er is
dan sprake van sepsis. Voor huisartsen is het belangrijk patiënten met (beginnende) sepsis tijdig te
herkennen en door te verwijzen naar het ziekenhuis.
Doel
Het doel van ons onderzoek was om huisartsen aanknopingspunten geven welke patiënten een verhoogd risico op sepsis hebben.
Werkwijze
In dit onderzoek hebben we gegevens geanalyseerd van volwassen patiënten die in 2017-2019 een consult of visite van een huisartsenpost hebben gehad, wegens een klacht die door een infectie veroorzaakt kan zijn. Er werden gegevens van ruim 150.000 contacten geanalyseerd met behulp van databestanden van huisartsenposten, huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en sterfteregistratie. Hiervoor is samengewerkt met onder andere het Nivel, Dutch Hospital Data en het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Resultaten
De belangrijkste voorspeller voor de kans op een sepsis-gerelateerde nadelige uitkomst (overlijden of IC-opname binnen 30 dagen) betrof het type contact. Deze uitkomst kwam voor bij 3,9% van de visites en slechts 0,2% van de consulten. Andere belangrijke voorspellers zijn leeftijd, instabiele vitale functies en de ingangsklachten algehele malaise, kortademigheid en koorts. Een voorspelmodel op basis van alle beschikbare gegevens resulteerde niet in voorspellingen die betrouwbaar genoeg zijn om in de dagelijkse praktijk van nut te zijn bij de (telefonische) triage van patiënten die de huisartsenpost bellen vanwege mogelijke infecties.
Aanbevelingen
- Het identificeren van patiënten met een hoog risico op sepsis kan potentieel een belangrijke verbetering geven van de zorg aan patiënten met acute infecties. Meer gedetailleerde informatie die wordt verzameld tijdens de triage op de huisartsenpost kan mogelijk gebruikt worden om een voorspelmodel te ontwikkelen dat toegepast kan worden in de praktijk.
- Ten tweede beveelt de onderzoeksgroep aan om verder onderzoek te doen naar de NTS, met als doel sepsis beter te herkennen.
Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde
Dit onderzoeksproject richtte zich op de volgende prioriteiten uit de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde:
- 4.4.6 Infectieziekten: ID218 ‘Infecties: onderzoek naar voorspellers van complicaties’
- 4.4.1 Alledaagse aandoeningen: ID227 ‘Wat zijn risicofactoren voor complicaties van veelvoorkomende infecties in de eerste lijn?’
Andere ZonMw-projecten
Andere ZonMw-projecten waarbij Marleen Smits betrokken is: