Verder met een VIMP: verspreiding en implementatie van resultaten uit VitaDem en SPANkracht vraagt equiperen van casemanagers
In dit project willen wij casemanagers/dementieverpleegkundigen leren om wensen en behoeften van mensen met dementie en mantelzorgers te vertalen naar activiteiten. Op basis van de Memorabel-projecten VitaDem en SPANkracht zijn 4 lesmodules gemaakt voor casemanagers dementie.
Doel
De verspreiding en implementatie van 2 Memorabel-projecten:
- Het VitaDem project voor ouderen met dementie en mantelzorgers.
- Het SPANkracht project voor jonge mensen met dementie.
Aanpak
In dit project willen wij casemanagers/dementieverpleegkundigen leren om wensen en behoeften van mensen met dementie en mantelzorgers te vertalen naar activiteiten. We willen ze leren denken in mogelijkheden en oplossingen en buiten de grenzen van de zorg en vruchtbaar leren samenwerken met andere professionals. Naast het ontwikkelen van trainingsmodulen voor casemanagers/dementieverpleegkundigen, wordt binnen het project ook gewerkt aan de inbedding van deze modulen in de opleidingen tot casemanager of dementieverpleegkundige en in nascholing. Ook worden contacten gelegd met managers om deze vernieuwing te faciliteren in de praktijk.
Samenwerkingspartners
Het project is opgezet door het kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam en Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON).
Resultaten
Verspreiding en implementatie van resultaten uit VitaDem en SPANkracht vraagt equiperen van casemanagers. Op basis van deze Memorabel-projecten zijn 4 lesmodules gemaakt voor (opleiding en nascholing van) casemanagers dementie:
- creatief achterhalen van behoeften en wensen
- coachen bij doelen stellen en actieplannen maken
- multidisciplinair zoeken naar mogelijkheden
- nut en noodzaak van activerende interventies
Met deze modules leren casemanagers te denken in mogelijkheden en zo de zorg voor (jonge en oude) mensen met dementie én hun naasten persoonsgerichter te maken. De lessen sluiten aan bij de Zorgstandaard Dementie 2020 en bij thema 4.3 van Memorabel: aandacht schenken aan capaciteiten en behoeften van mensen met dementie zodat zij zelf actief kunnen blijven.
De modules (met toolbox) zijn gratis te downloaden bij:
Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam: www.hr.nl/modulesdementie
Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON), Radboudumc: www.ukonnetwerk.nl/tools
Meer informatie
- Dit project is een vervolgproject op: Maintaining self-sufficiency, functional independence and social inclusion of community dwelling people with dementia and their informal caregivers (VitaDem) en SPANkracht: een Sociale, Plezierige, Actieve, Nuttige daginvulling op eigen kracht voor jonge mensen met dementie
- Overzicht van de belangrijkste resultaten van het programma Memorabel, waaronder VitaDem
- Meer informatie over dementie bij ZonMw