Longstanding active physical therapy versus usual care in patients with rheumatoid arthritis and severe functional disability
Reumatoïde artritis (RA) is een vorm van chronisch ontstekingsreuma, gekenmerkt door ontstekingen in meerdere gewrichten. Uit onderzoek blijkt dat met kortdurende oefentherapie (≤12 weken) de conditie, spierkracht en het dagelijks functioneren van mensen met RA verbeteren. Hierna kunnen de meeste mensen zelfstandig blijven oefenen, bewegen en/of sporten.
Een kleine groep mensen met RA ervaart zodanige beperkingen (dagelijkse activiteiten, werk, vrijetijdsbesteding) dat kortdurende oefentherapie onvoldoende is. Of langdurige oefentherapie in deze groep (kosten)effectief is, is echter nog onbekend. Daarom is een wetenschappelijk onderzoek opgezet, waarin bij mensen met RA en ernstige functionele beperkingen een langdurig, actief oefenprogramma, aangeboden door speciaal getrainde fysio/oefentherapeuten, wordt vergeleken met gebruikelijke zorg. Na een jaar worden dagelijks functioneren, kwaliteit van leven en kosten tussen de groepen vergeleken.
Meer informatie
Bekijk informatie over dit project op de website van Zorginstituut Nederland. In het advies van februari 2024 is de conclusie van het Zorginstituut Nederland opgenomen dat langdurige persoonlijke actieve oefentherapie als behandeling voor patiënten met reumatoïde artritis met ernstige functionele beperkingen effectieve zorg is voor deze patiënten. Daarmee kan deze zorg vergoed worden uit het basispakket van de zorgverzekering. Als de minister voor Medische Zorg het advies overneemt, gaat de vergoeding waarschijnlijk in op 1 januari 2025.
Richtlijn
Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase
Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP)
Deze studie heeft een kwantitatieve en kwalitatieve Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP) gekregen.