Nait Soezen. Groninger wijkverpleegkundigen en huisartsen samen aan de slag
In de Groningse aandachtswijken Korrewegwijk en de Hoogte wonen naar verhouding veel niet-westerse allochtonen, eenoudergezinnen en alleenstaanden. Speciale wijkverpleegkundigen (1,6 fte) benaderden bewoners met mogelijke problemen actief zonder dat hiervoor een indicatie nodig was.
Doel
Het uiteindelijke doel was het verbeteren van de gezondheid, het welzijn en de zelfredzaamheid van kwetsbare bewoners. Dit was ook het doel van projecten: Nait Soezen 2. De wijkverpleegkundige in een gezondheidscentrum, Nait Soezen in Hoogezand-Sappemeer en Nait Soezen XXL. Door het verbeteren van de gezondheid, het welzijn en de zelfredzaamheid werd tegelijkertijd de leefbaarheid van de wijk verbeterd. Doelgroepen waren: achterstandskinderen, multiprobleemgezinnen, verslaafden, eenzame ouderen en niet-westerse allochtonen.
Werkwijze
Om dit voor elkaar te krijgen, wilden de wijkverpleegkundigen samen met andere beroepskrachten laagdrempelige zorg op maat realiseren. De wijkverpleegkundige heeft een centrale rol in het tijdig opsporen van problemen en het organiseren van passende hulp voor bewoners. Dit vraagt een goede samenwerking met huisartsen en met organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Daarom neemt de wijkverpleegkundige actief deel aan allerlei netwerken in de buurt.