Mobiele menu

Nait Soezen. Groninger wijkverpleegkundigen en huisartsen samen aan de slag

In de Groningse aandachtswijken Korrewegwijk en de Hoogte wonen naar verhouding veel niet-westerse allochtonen, eenoudergezinnen en alleenstaanden. Speciale wijkverpleegkundigen (1,6 fte) benaderden bewoners met mogelijke problemen actief zonder dat hiervoor een indicatie nodig was.

Doel

Het uiteindelijke doel was het verbeteren van de gezondheid, het welzijn en de zelfredzaamheid van kwetsbare bewoners. Dit was ook het doel van projecten: Nait Soezen 2. De wijkverpleegkundige in een gezondheidscentrumNait Soezen in Hoogezand-Sappemeer en Nait Soezen XXL. Door het verbeteren van de gezondheid, het welzijn en de zelfredzaamheid werd tegelijkertijd de leefbaarheid van de wijk verbeterd. Doelgroepen waren: achterstandskinderen, multiprobleemgezinnen, verslaafden, eenzame ouderen en niet-westerse allochtonen.

Werkwijze

Om dit voor elkaar te krijgen, wilden de wijkverpleegkundigen samen met andere beroepskrachten laagdrempelige zorg op maat realiseren. De wijkverpleegkundige heeft een centrale rol in het tijdig opsporen van problemen en het organiseren van passende hulp voor bewoners. Dit vraagt een goede samenwerking met huisartsen en met organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Daarom neemt de wijkverpleegkundige actief deel aan allerlei netwerken in de buurt.

Verslagen


Eindverslag

"Nait Soezen 1" is een van de vier Nait Soezen projecten in achterstandswijken in de provincie Groningen en een van de drie in de stad Groningen. Drie wijkverpleegkundigen werken in de Korrewegwijk en De Hoogte. Zij gaan zonder gezeur direct aan de slag; nait soezen, moar doun. Huisartsen, familieleden, buren, hulpverleners, iedereen kan hen inschakelen voor alle problematiek die te maken heeft met gezondheid of welzijn. Huisartsen maken graag gebruik van deze ‘ouderwetse’ manier van werken. Inmiddels vormen huisartsen en wijkverpleegkundigen weer een goed op elkaar ingewerkt duo, waardoor veel problematiek al verholpen kan worden voordat het escaleert. Daarnaast hebben de wijkverpleegkundigen goede contacten met alle hulp- en zorgverleners in de gemeente. Ze vormen daardoor ook de onmisbare ‘schakel’ tussen de huisartsen en de vele organisaties op het gebied van gezondheid en welzijn en ook tussen de gemeente en de huisartsen. Voor patiënten uit een andere cultuur en met een andere moedertaal kunnen de wijkverpleegkundigen een beroep doen op zogeheten voorlichters eigen taal en cultuur die de taal en cultuur kunnen vertalen, bijvoorbeeld bij het bezoek aan de huisarts. De Groninger uitwerking van het Zichtbare Schakel programma is qua naam, vorm, organisatie en uitwerking eigenzinnig. Er zijn vier uitgangspunten: 1) De wijkverpleegkundigen vormen een tandem met de huisartsen en een schakel tussen de huisartsen en alle andere hulp- en zorgverleners in de wijk. 2) De wijkverpleegkundigen opereren zelfstandig vanuit hun eigenstandige professionele verantwoordelijkheid, zonder bureaucratische obstakels. 3) Het eigen kracht principe is gekoppeld aan de (professionele) autonomie en de verantwoordelijkheid bij de juiste mensen laten. Dit is de leidraad voor het handelen van de wijkverpleegkundigen: ga uit van de autonomie en verantwoordelijkheid van de cliënt en diens omgeving. Kijk wat iemand zelf of met versterking van zijn eigen omgeving wel kan en werk daarvan uit naar het gezamenlijk verhelpen of verminderen van de problematiek. 4) Vanuit deze principes (samenwerking met de huisarts, professionele autonomie en eigen kracht) is en wordt het project vorm gegeven. Het is niet af, maar blijft voortdurend in beweging. En blijft veranderen naar de behoefte en inzichten van de mensen in de wijken. Het project is niet in een consolidatiefase, maar blijft zich bottom-up ontwikkelen, is dynamisch, en vindt continu de aansluiting bij veranderende situaties in de wijken en de veranderende behoeften van de wijkbewoners.

Kenmerken

Projectnummer:
206010017
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.H. Conradi
Verantwoordelijke organisatie:
Eerste Lijns Advies Noord-Nederland
Afbeelding
Verpleegkundige, verzorgende en cliënt in gesprek

Verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis door en voor deze beroepsgroepen. Bekijk hoe we dat doen.