Mobiele menu

Kwaliteitsstandaard Medicatietrouw Verpleegkundige en Verzorgende

Medicatieontrouw komt veel voor. Patiënten starten een behandeling niet, maken ze niet af of gebruiken de medicatie niet volgens voorschrift. Dit kan leiden tot meer zorgkosten en minder gezondheid. Er is steeds meer bekend hoe zorgverleners medicatietrouw kunnen ondersteunen. Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden doen al veel. Ze signaleren problemen met medicatietrouw en begeleiden patiënten met deze problemen. Toch zijn verbeteringen mogelijk.

Doel

Het doel van dit project was het ontwikkelen van een richtlijn Medicatietrouw met praktische handvatten voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden bij het bevorderen van medicatietrouw bij patiënten met problemen met medicatietrouw.

Resultaat

Het project heeft een richtlijn Medicatietrouw die bestaat uit:

  • een module over het signaleren van problemen met medicatietrouw
  • een module over het interveniëren bij problemen met medicatietrouw

Daarnaast is in een bijlage van de richtlijn een addendum met factoren en gesprekstechnieken bij medicatietrouw opgenomen.

Ontwikkeling kwaliteitsinstrumenten

Vanuit het programma Ontwikkeling Kwaliteitsstandaarden financieren we de ontwikkeling én update van kwaliteitsinstrumenten voor de verpleging en verzorging. Dit project is daar één van.

> Bekijk de andere projecten

 

Afbeelding
Zorgprofessals en patiënten werken samen op verschillende manieren aan kwaliteit van zorg

Producten

Titel: Home Care Patients' Experiences with Home Care Nurses' Support in Medication Adherence
Auteur: Dijkstra NE, Vervloet M, Sino CGM, Heerdink ER, Nelissen-Vrancken M, Bleijenberg N, de Bruin M, Schoonhoven L
Magazine: Patient Preference and Adherence

Verslagen


Eindverslag

Problemen met medicatietrouw komen veel voor. Patiënten starten een behandeling niet, maken ze niet af of gebruiken de medicatie niet volgens voorschrift. Dit kan leiden tot meer zorgkosten en minder gezondheid. Er is steeds meer bekend hoe zorgverleners medicatietrouw kunnen ondersteunen. Verpleegkundigen en verzorgenden doen al veel. Ze signaleren problemen met medicatietrouw en begeleiden patiënten met deze problemen. Toch zijn verbeteringen mogelijk. Het doel van het project is het ontwikkelen van een richtlijn Medicatietrouw met praktische handvatten voor verpleegkundigen en verzorgenden bij het bevorderen van medicatietrouw bij patiënten met problemen met medicatietrouw.
Het project heeft een richtlijn Medicatietrouw opgeleverd. De richtlijn geeft aanbevelingen over:
- methoden waarmee verpleegkundigen en verzorgenden problemen met medicatietrouw kunnen signaleren
- interventies die verpleegkundigen en verzorgenden kunnen uitvoeren bij patiënten die problemen hebben met medicatietrouw
Ook bevat de richtlijn stappenplannen voor het signaleren en inzetten van interventies en een overzicht van factoren en gesprekstechnieken bij medicatietrouw.

Kenmerken

Projectnummer:
516004020
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. drs. M.H.J.M.G. Nelissen-Vrancken
Verantwoordelijke organisatie:
Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik