Mobiele menu

Osteoporosis MAnagement in older HIP fracture patients- the OMA-HIP study

Osteoporose MAnagement bij oudere Heupfractuur-patiënten (OMA-HIP-studie)

Een heupfractuur is een ernstige complicatie van osteoporose. Bijna alle ouderen die een heupfractuur krijgen, hebben osteoporose. Effectieve therapieën zijn er, toch krijgt slechts een minderheid onderzoek en/of behandeling hiervoor. Dit leidt tot ernstig verlies van kwaliteit van leven, hoge kosten en nieuwe fracturen.

Doel

In dit project kijken we waarom de richtlijnen voor adequate behandeling vaak niet worden uitgevoerd. Met als doel de ontwikkeling van een model voor een betere behandeling van osteoporose bij patiënten met een heupfractuur.

Werkwijze

Allereerst gaan we een literatuur onderzoek doen. In een bestaande database (1 vanuit een groot ziekenhuis en 1 vanuit een routinedatabase uit de eerste lijn in een grote regio) waarin gegevens staan van ouderen na een heupfractuur. Daarin kijken we naar patiëntkarakteristieken die samenhangen met slechte behandeling. Door interviews met patiënten en professionals zoeken we naar de redenen en de context van behandelbeslissingen.

Kenmerken

Projectnummer:
08391062120003
Looptijd: 20%
Looptijd: 20 %
2023
2029
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. R.K.E. Poortvliet MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Leids Universitair Medisch Centrum
Afbeelding

Onderzoek naar ouderengeneeskunde door aioto's

Om specialisten ouderengeneeskunde te ondersteunen in hun dagelijkse werk, financieren we onderzoek naar relevante vraagstukken. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen. Lees meer over deze onderzoeken.