Mobiele menu

EVIDENCE Extending Valid Infrastructures to Deploy Evidence in Nursing homes and create a Culture of Evidence

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de kwaliteit van zorg in het verpleeghuis. Evidence based practice (EBP) kan bijdragen aan goede kwaliteit van zorg doordat zorg wordt verleend volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, rekening houdend met de wens van de cliënt en de expertise in het team.

Doel

Het doel van dit project was om het team van verpleegkundigen en verzorgenden (V&V) in verpleeghuizen te coachen in het implementeren van EBP.

Resultaat

In het EVIDENCE-project zijn 13 zorgteams aan de slag gegaan met EBP op basiszorgthema’s onder begeleiding van een interne en externe coach. Uit de resultaten blijkt dat de EBP-cultuur binnen de organisaties in meer of mindere mate is gegroeid, de belemmerende factoren zijn afgenomen, zorgmedewerkers zijn gegroeid in hun leiderschapsvaardigheden en cliënten onveranderd tevreden zijn over de zorg. Het is belangrijk dat het management EBP ondersteunt en uitdraagt. Ook blijkt dat het gebruik van interactieve en prikkelende werkvormen zorgteams motiveert tot EBP. Deze en nog veel meer tips, voorwaarden, instrumenten en strategieën voor EBP zijn gebundeld in een digitaal handboek.

Blog Frank Verbeek

Wat is de beste zorg voor bewoners? Wat vinden collega’s belangrijk? In deze blog vertelt docent en onderzoeker Frank Verbeek hoe zorg- en behandelteams en actieonderzoekers in de projecten EVIDENCE 1.0 en 2.0 samen werken aan leren en verbeteren van dagelijkse verpleeghuiszorg.

> lees zijn blog

Afbeelding
Frank Verbeek
Afbeelding
Anneke van Vught en Annemie van de Wouw

‘We hebben alle professionals weten te betrekken in de Evidence Based Practice cultuur’. In een interview vertellen projectleider Anneke van Vught en intern coach Annemie van de Wouw meer over evidence based werken in verpleeghuizen.

> lees het interview

Foto

Hoe stimuleer je verzorgenden en verpleegkundigen in verpleeghuizen bij het werken met evidence based practice? In het project Evidence begeleidde Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) 11 zorgteams verspreid over 4 verpleeghuizen.

Lees het interview

Hoe stimuleer je verzorgenden en verpleegkundigen in verpleeghuizen om de laatste wetenschappelijke inzichten te combineren met hun eigen expertise en die van de patiënt? Evidence-projectleider Anneke van Vught en intern coach Annemie van de Wouw vertellen hier meer over.
> lees het interview

Producten

Titel: Development and Validation of the Dutch EBPAS-ve and EBPQ-ve for Nursing Assistants and Nurses with a Vocational Education
Auteur: Maessen Kim, Vught Anneke, Gerritsen Debby L., Lovink Marleen, Vermeulen Hester, Persoon Anke
Magazine: International Journal of Evidence-based Health Care
Titel: EBP in het verpleeghuis: het Evidence-project
Auteur: Lovink, M., Huisman-de Waal G., Smits M., Van Vught A.
Magazine: Tijdschrift voor Verpleegkundigen
Titel: EBP-handboek voor verpleeghuizen
Auteur: G. Bos, M. Lovink, A. van Vught
Titel: Implementeren van EBP in verpleeghuizen
Auteur: Anneke van Vught, Loes van Dusseldorp, Lieske Grip, Ans Rensen en Marlies van Kordelaar
Titel: EBPQ-mbo
Auteur: A. Persoon, M. Lovink, E. Verschuur, H. Vermeulen, A. van Vught
Titel: EBPAS-mbo
Auteur: A. Persoon, M. Lovink, E. Verschuur, H. Vermeulen, A. van Vught

Verslagen


Eindverslag

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de kwaliteit van zorg in het verpleeghuis. Evidence based practice (EBP) kan bijdragen aan goede kwaliteit van zorg doordat zorg wordt verleend volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, rekening houdend met de wens van de cliënt en de expertise in het team. In het EVIDENCE project zijn 13 zorgteams aan de slag gegaan met EBP op basiszorgthema’s onder begeleiding van een interne en externe coach. Uit de resultaten blijkt dat de EBP-cultuur binnen de organisaties in meer of mindere mate is gegroeid, de belemmerende factoren zijn afgenomen, zorgmedewerkers zijn gegroeid in hun leiderschapsvaardigheden en cliënten onveranderd tevreden zijn over de zorg. Het is belangrijk dat het management EBP ondersteunt en uitdraagt. Ook blijkt dat het gebruik van interactieve en prikkelende werkvormen zorgteams motiveert tot EBP. Deze en nog veel meer tips, voorwaarden, instrumenten en strategieën voor EBP zijn gebundeld in een digitaal handboek (www.han.nl/handboek-ebp).

Kenmerken

Projectnummer:
520003003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2019
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.G.H. Laurant
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool Arnhem Nijmegen