Mobiele menu

Improving essential care through improving care provider resilience. Putting nurses in the lead in choosing and testing evidence-based interventions

Kiezen voor Veerkracht

Om goede essentiële zorg te verlenen, is het noodzakelijk dat verpleegkundigen (inclusief verzorgenden) veerkrachtig zijn. Dat betekent dat ze in balans blijven bij tegenslagen en goed om kunnen gaan met belastende situaties. Voorbeelden zijn een hoge werkdruk of het gevoel geen goede zorg te kunnen verlenen.

Doel en werkwijze

In dit onderzoek nemen 3 verpleegkundige teams de leiding: zij kiezen en testen bewezen effectieve interventies en strategieën die hun veerkracht kunnen versterken. Samen met de onderzoekers wordt bepaald wat voor effect dit heeft op hun veerkracht en op de kwaliteit van essentiële zorg. Ten slotte onderzoeken we of en hoe het proces zelf verpleegkundig zeggenschap heeft bevorderd.

Toepassing methodiek ‘Kiezen voor Veerkracht’

Op basis van de verkregen inzichten stellen we de methodiek ‘Kiezen voor Veerkracht’ op, zodat andere teams een soortgelijk proces kunnen doorlopen.

Samenwerking

Het project wordt uitgevoerd op een IC, in een hospice en een verpleeghuis. Ook werken we samen met opleidingen verpleegkunde (HBO en MBO).

Kenmerken

Projectnummer:
10040022230020
Looptijd: 27%
Looptijd: 27 %
2024
2026
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. S Metselaar PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC Locatie AMC
Afbeelding

Essentiële zorg

Essentiële zorg behoort tot de kerntaken van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden. Daarom financieren wij projecten die actuele Evidence Based Practice (EBP) interventies toepassen én deze kennis verder onderbouwen. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.